LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veliko otkriće

Prema istraživanju londonskog fakulteta psi mogu nanjušiti koronavirus

Istraživanjem provedenim u Velikoj Britaniji znanstvenici su došli do otkrića da bi psi mogli igrati veliku ulogu u otkrivanju slučajeva koronavirusa na temelju osjetila njuha.

Istraživanjem provedenim u Velikoj Britaniji znanstvenici su došli do otkrića da bi psi mogli igrati veliku ulogu u otkrivanju slučajeva koronavirusa na temelju osjetila njuha.

Londonska škola za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM) provela je istraživanje u suradnji s organizacijom Medical Detection Dogs i Sveučilištem Durham koje je pokazalo da ljudi koji su zaraženi koronavirusom imaju određeni miris koji psima omogućava da vrlo precizno odrede tko je zaražen.

Psi trenirani upravo za to uspjeli su munjevitom brzinom i neinvazivno otkriti zarazu u postotku od 94,3% prema osjetljivosti i 92% prema njezinoj specifičnosti. Ono što je još važnije jest to što su to uspjeli i kod individualaca koji su bili asimptomatski, kao i kod onih kod kojih se osjetio još neki miris.

Iako su rezultati postignuti u kontroliranom okruženju s psima koji su za to dresirani, znanstvenici vjeruju da bi se takvo nešto moglo primijeniti i u stvarnom okruženju. Kada bi se to primijenilo, primjerice, na aerodromima ili lukama, smatra se da bi psi mogli u oko 30 minuta pomirisati oko 300 putnika.
– Rezultati ovog istraživanja nadilaze sva moja očekivanja. Iako je masovno cijepljenje u Velikoj Britaniji velik uspjeh, trebat će vremena da se postigne razina procijepljenosti potrebna za povratak života u normalnu. Uz prijetnju dolaska novih sojeva potreba za testiranjem znači da ćemo se suočavati s potencijalnim kontinuiranim poteškoćama još neko vrijeme. Upravo to je ono gdje bi psi mogli imati značajnu ulogu. Daljnja istraživanja potrebna su kako bi se vidjelo mogu li psi u stvarnom okruženju ponoviti te rezultate iako su i trenutna otkrića ohrabrujuća. – rekao je profesor James Logan, ravnatelj Odjela za kontrolu bolesti LSHTM-a.
Claire Guest iz organizacije Medical Detection Dogs istaknula je da su ti fantastični rezultati daljnji dokaz da su psi biosenzori za detekciju mirisa bolesti prisutne kod čovjeka na koje se najviše možemo osloniti. Da je to istraživanje, temeljeno na 3758 uzoraka, od kojih je odabrano 325 pozitivnih i 675 negativnih, izrazito korisno, složili su se i drugi znanstvenici koji su u njega bili uključeni.
FOTO: PIXABAY