LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najveća prašuma svijeta u plamenu

Požari nezapamćenih razmjera haraju Amazonskom prašumom – najgore se tek očekuje

Područjem Amazonske prašume ove godine haraju požari koji su nadmašili sve prethodne godine, a negativnost događaja povećava se činjenicom da najgore tek treba doći.

Područjem Amazonske prašume ove godine haraju požari koji su nadmašili sve prethodne godine, a negativnost događaja povećava se činjenicom da najgore tek treba doći.

Područje na kojem se prostire Amazonska prašuma gotovo je jedna trećina Južne Amerike i najveća je na svijetu. To je područje najveće svjetske bioraznolikosti u kojem se nalazi tri milijuna vrsta biljaka i životinja, ali i milijun ljudi. Ove godine požari divljaju Amazonijom, a u 2019. ima ih 84% više nego u 2018. godini. Najgora stvar u cijeloj priči je ta što prognoze pokazuju kako se vrhunac požara tek očekuje u narednim danima.

Uzroci požara u Amazoniji

Iako se često na području Amazonske prašume javljaju požari za vrijeme suša, postoje i aktivni napori određenih ljudi koji na taj način rade deforestaciju i žele pretvoriti prašumu u prostor na kojem će se nalaziti njihovi rančevi. Čini se kako je upravo ljudski učinak glavni razlog za trenutačno stanje u Amazoniji, s obzirom na to da stručnjaci vjeruju kako se po pitanju klime u ovim trenucima ondje ne događa ništa neobično ili drugačije od prethodnih godina. Amazonska prašuma je kao spremnik ugljikovog dioksida jedan od glavnih razloga zašto se globalno zatopljenje ne ubrzava, no brzina kojom ona nestaje itekako je zabrinjavajuća.

Kako spriječiti nastajanje požara?

Ni Hrvatska nije izuzetak po pitanju ljudskog učinka na izgaranje pojedinih dijelova šuma, a iz tog razloga postoje određene mjere koje bi svatko trebao poduzeti kako bi se spriječila mogućnost da vatra ugrozi prirodu. Neki od savjeta kako bi se ispunile ove mjere su:

1. Ne paliti vatru na riskantnim područjima, već na uređenim mjestima koja su za to predviđena.

2. Ne bacati opuške u prirodu.

3. Ne bacati smeće u prirodu.

4. Ako se nešto spaljuje na otvorenom prostoru, potrebno je napraviti sigurnosni pojas kako bi se osiguralo područje spaljivanja.

5. Nakon paljenja vatre u prirodi osigurati da je ugašen svaki žar koji bi potencijalno mogao ugroziti okolinu.

Priroda koja nas okružuje zajedničko je blago pa bi se upravo iz tog razloga na pažljiv način s njom trebalo i postupati.

FOTO: PEXELS