LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kaos u Meksiku

Pogubljenje 43 studenta izazvalo pobunu stanovništva

Traju masovni prosvjedi meksičkog stanovništva protiv korupcije u državi i narkokartela koji su usmrtili 43 studenta. Započeli su 7. studenog, a sada se približavaju svom vrhuncu.

Traju masovni prosvjedi meksičkog stanovništva protiv korupcije u državi i narkokartela koji su usmrtili 43 studenta. Započeli su 7. studenog, a sada se približavaju svom vrhuncu.

Prije gotovo dva mjeseca, 26. rujna, u gradi Iguali nestala su 43 studenta Učiteljske škole iz Ayotzinape. Tamo su se uputili kako bi prosvjedovali zbog loše financijske situacije u kojoj se našla njihova škola. Od tada im se gubi svaki trag.

Nakon šokantnog otkrića, tisuće ljudi je u glavnom gradu Meksiku marširalo od ureda glavnog državnog odvjetnika do središnjeg gradskog trga Zocalo. Iako je prosvjed trebao biti miran, nekoliko skupina se odvojilo te zapalilo ulaz u predsjedničku palaču. Od onda vlada kaos na ulicama Meksika.

José Alcaraz García, glasnogovornik pokreta simboličnog naziva 43x43, izjavio je da cijela zemlja oplakuje mučenički ubijene studente te je objavio da žele pravdu. Prosvjedni marš organiziran je pod geslom „Ayotzinapa živi! Država je mrtva!“.

Glavni državni odvjetnik Jesús Murillo Karam objavio je da je nestale studente otela policija po naredbi lokalnog gradonačelnika. Rekao je da su predani bandi Guerreros Unidos s kojom su navodno bili povezani, a potom su ih ubili, spalili i ostatke bacili u rijeku. Državni odvjetnik je na konferenciji za novinare prikazao snimke priznanja trojice gangstera, fotografije odlagališta na kojem su tijela spaljena te grafičke i video prikaze uklanjanja ostataka.

Oni nisu samo spalili njihova tijela s odjećom, spalili su i odjeću onih koji su u tome sudjelovali – kazao je Murillo te je dodao da su pokušali ukloniti svaki trag.

43

Mexico riots

U glavnom gradu pokrajine Guerrero, Chilpancing, prosvjednici su na zgrade gradske uprave bacali kamenje i zapalili sedam automobila. U izgredima diljem zemlje ozlijeđeno je više desetaka ljudi, a spaljen je velik broj automobila te su oštećene brojne građevine. Protiv meksičkih vlasti aktivisti su iznijeli brojne optužbe od kojih je najznačajnija ona o javno/tajnoj korupciji. O tome se morao očitovati i predsjednik, Enrique Peña Nieto, čije makete prosvjednici spaljuju pred predjedničkom palačom. Izjavio je da "Država prolazi kroz težak period. Članovima obitelji nestalih i cijelom Meksiku dajem riječ: nećemo stati dok pravda ne bude zadovoljena!".

Ipak, članovi obitelji nestalih ne vjeruju vladajućima te je njihov glasnogovornik Felipe de la Cruz izjavio da "Te je mladiće zapravo otela država!"

Ova kriza u Meksiku produbila je vječni problem korupcije, ali i ukazala na postojanje tijesne veze između organiziranog kriminala i vladajuće elite. 

FOTO: NEW YORK POST