LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
MUŠKA PREHLADA

Podnose li muškarci zbilja prehlade gore od žena? Istraživanja dala svoj odgovor

Simptomi koji se isfiltriraju s našom bolešću su rezultat toga kako se naš imunološki sustav nosi s bolešću.

Simptomi koji se isfiltriraju s našom bolešću su rezultat toga kako se naš imunološki sustav nosi s bolešću.

Često se govori o tzv. „muškoj prehladi”, odnosno tome da muškarci doživljavaju prehladu na drugačiji način te da često previše dramatiziraju oko simptoma na koje žene odmahuju rukom. Tako muškarci, navodno, pri prvoj temperaturi i curenju nosa već padaju u krevet i dramatično zazivaju u pomoć, no čini se da ipak postoje neke  suštinske razlike u tome kako muškarci i žene doživljavaju prehladu. Shodno tome, njihova drama možda nije baš toliko prenapuhana.

Liječnik obiteljske medicine Kylie Sue u znanstvenom časopisu „The BMJ” ustvrdio je kako muškarci zbilja doživljavaju pregladu gore nego žene, no ipak, pojavili su se neki kritičari koji kažu da postoje neki nedostaci u tom istraživanju te da podaci ipak nisu najpouzdaniji mogući.

Jedan od tih kritičara je i novinar Hans van Manen koji je zaključio kako su mnoge izjave izlistane u časopisu zapravo netočne, a nakon njegove kritike, čak je sam liječnik priznao da je istraživanje imalo pogrešaka. Sue je tada rekao kako je tijekom istraživanja pripremao rukom pisane bilješke te je iste kod utipkavanja u rad pogrešno dešifirao te ih na koncu naveo kao pogrešne citate.

Iako se ustvrdilo da Sue nije bio najtočniji kod provođenja svog istraživanja, studija iz 2020. nanovo je pokazala da bi žene u trenutku dobivanja prehlade ipak mogle imati manje ozbiljne simptome od muškaraca.

Simptomi koji se isfiltriraju s našom bolešću rezultat su toga kako se naš imunološki sustav nosi s bolešću.

Budući da je tijelu u borbi s virusima i bakterijama potrebna sva energija koju može dobiti, ono osigurava da ostanete u krevetu izazivanjem simptoma koji će vas na to natjerati. Čini se da žene imaju slabiji imunološki odgovor zbog hormona estradiola, ženskog spolnog hormona, koji modulira djelovanje imunoloških stanica. To znači da osobe sa višim nivoima estradiola mogu imati blaže simptome prehlade, piše N1.

Ista studija pokazuje da se muškarco češće hospitaliziraju pa i to da je kod žena manje prijavljenih smrtnih slučajeva od posljedica gripe. Nastavno na izvedene zaključke, možemo reći kako u ovome ipak nešto ima. Stoga se drugi put sjetite estradiola i muškarcu iz svoje okoline ipak oprostite malo dramatiziranja.
FOTO: UNSPLASH