LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povijest i kultura

Pismo škotske kraljice Mary ide na aukciju, očekuje se paprena cijena

Kraljica Mary doživjela je tragičan kraj, a pojava njezinog rukopisa na dražbama je vrlo rijetka.

Kraljica Mary doživjela je tragičan kraj, a pojava njezinog rukopisa na dražbama je vrlo rijetka.

Pismo škotske kraljce Mary u kojem apelira na francuskog veleposlanika u Engleskoj da dopusti siguran prolaz škotskom plemiću Georgeu Douglasu u Francusku ide na dražbu 2. veljače. Aukcija će se održati uživo u Edinburghu i online, prenosi Planet Radio.

Pismo je napisala u dvorcu Carlisle dva mjeseca nakon što je 2. svibnja 1568. pobjegla iz dvorca Lochleven u Perthshireu. Tamo je bila zatvorena godinu dana nakon što je prisiljena abdicirati, a na tron je došao njezin sin James VI.

Mary se tim pismom nadala da će George Douglas uzvratiti uslugu i posredovati kod francuskog kralja kako bi joj vratio slobodu. On je to i ispunio te su joj tako on i njegov rođak William Douglas osigurali bijeg iz Lochlevena. 

Ipak, Mary je doživjela tragičan kraj: pobjegla je u Englesku, gdje ju je uhitio zamjenik guvernera Cumberlanda, Richard Lowther. Kraljica Elizabeta I. prvo ju je zatvorila, a 19 godina kasnije joj je odrubljena glava.

Stručnjaci za rijetke knjige i rukopise navode da je pojava njezinog rukopisa rijetkost te se tako očekuje postizanje visoke cijene na aukciji. Konkretan iznos za koji bi pismo moglo doći u nove ruke je od 14 do 18 tisuća funti.
FOTO: PIXABAY