LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Unaprjeđenje održivosti

„Pedal and Post” – Nekoliko fakulteta zamijenilo je dostavu kombijima onom na biciklima

Šest oksfordskih fakulteta uključuje se u eksperimentalni program kako bi poboljšali održivost.

Šest oksfordskih fakulteta uključuje se u eksperimentalni program kako bi poboljšali održivost.

Klimatske promjene i zagrijavanje planeta bile su goruće teme ovog ljeta, a potaknule su brojne ljude, ali i fakulete da poduzmu nešto po tom pitanju. Tako se šest oksfordskih fakulteta može pohvaliti uključivanjem u pilot-shemu kurirske službe Pedal and Post, u kojoj dostavljači umjesto kombijem, pakete dostavljaju teretnim biciklima, prenosi Oxford Student.

Eksperimentalni program ne donosi nikakve dodatne troškove za studente, ali oni prilikom narudžbe moraju umjesto svoje adrese za dostavu, staviti adresu skladišta kurirske službe Pedal and Post. Paketi se otamo dostavljaju na fakultete takozvanim teretnim biciklima.

Ideja je krenula od Wolfson Collegea u veljači, kada su pokušali smanjiti emisije ugljika zamjenom dostavnih kombija električnim triciklima. Tada je predsjednik Wolfsona Sir Tim Hitchens za The Oxford Mail ispričao da su u prosjeku primali 75 dostava kombijem tjedno tijekom semestra. Ovaj put se u projekt uključilo šest fakulteta: Univ, Wadham, Corpus Christi, St Anne's, Wolfson i Magdalen College.

Tab prenosi da je projekt dobio 30 000 funti za financiranja od fakulteta koja sudjeluju u njemu, a procjene pokazuju da bi se moglo uštedjeti oko 200 tona ugljika. Prema studiji iz 2022. godine, kurirska služba Pedal and Post predviđa uštedu od 204 g CO₂ po paketu za zadnji kilometar lanca opskrbe.

Nakon tri mjeseca provođenja projekta, Povjerenstvo Domestic Bursars izaći će na teren, procijeniti učinak i odlučiti hoće li se nastaviti s projektom.
 

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA