LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odluka EU

Odgađa se ukidanje zimskog i ljetnog računanja vremena

Zasad nije poznato kada bi moglo doći do ukidanja pomicanja sata dva puta godišnje.

Zasad nije poznato kada bi moglo doći do ukidanja pomicanja sata dva puta godišnje.

U noći sa subote na nedjelju zadnjeg vikenda u listopadu u 3 ujutro sat se pomiče unatrag i prelazi se na zimsko računanje vremena. Unatoč nastojanjima Europske komisije da se zimsko i ljetno računanje vremena ukinu i olakšaju Europljanima život, i ovog ćemo mjeseca te zadnje nedjelje u mjesecu spavati jedan sat dulje. 

Do zastoja u provođenju odluke koju je usvojila i Europska komisija i Europski parlament došlo je zbog toga što se, kako doznaje Jutarnji list, države članice nisu još usuglasile

– Ponovit ću ono što sam rekao prije šest mjeseci, a tada sam rekao isto kao šest mjeseci prije toga, a to je da je Europska komisija predložila 2018. ukidanje sezonskog mijenjanja računanja vremena. Taj je prijedlog bio zasnovan na stavovima građana, analizama, stručnim studijama, pregovorima s Europskim parlamentom i javnim konzultacijama. Lopta je sada u rukama država članica koje trebaju usuglasiti zajedničko stajalište. – rekao je glasnogovornik Europske komisije Stefan De Keersmaecker. 

Naime, još ni jedna država članica Europske unije nije donijela mišljenje o prihvaćanju odluke jer to, zbog trenutne situacije, nije prioritet

Ministar prometa Oleg Butković potvrdio je za Jutarnji list da se ta odluka nije još našla na dnevnom redu država članica, a kada za to dođe vrijeme, i Hrvatska će dati svoje mišljenje. 

Zasad u EU nisu rekli da su odustali u potpunosti od ideje ukidanja pomicanja sata dva puta godišnje, ali nemaju odgovor na pitanje kada bi se to moglo ostvariti.

FOTO: PIXABAY