LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bezbrižna komunikacija u Europskoj uniji

Od lipnja nema više naplate roaminga

Svi koji se nađu u inozemstvu ili oni koji imaju nekoga u državi unutar Europske unije, moći će bezbrižnije koristiti svoje mobitele.

Svi koji se nađu u inozemstvu ili oni koji imaju nekoga u državi unutar Europske unije, moći će bezbrižnije koristiti svoje mobitele.

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta izglasano je kako od 15. lipnja neće više biti naknade za roaming. Svi koji planirate na Erasmus razmjenu sljedeće akademske ili imate rođake ili prijatelje u inozemstvu, od ljeta ćete moći bez naknade razgovarati izvan granica države u kojoj se nalazite.

Protiv roaming naknade bilo je 549 zastupnika, 27 je bilo za, a suzdržanih je bilo 50. Utvrđene su i granične vrijednosti koje operateri mogu naplatiti jedni drugima za roaming usluge. Minuta poziva maksimalno se može naplatiti 0,032 eura, poruka 0,01 euro, dok će  cijena gigabajta prometa od 15. lipnja iznositi 7,7 eura, 1. siječnja sljedeće godine bit će 6 eura, godinu kasnije 4,5 eura, 2020. 3,5 eura, od 1. siječnja 2021. iznosit će 3 eura, a godinu kasnije iznosit će 2,5 eura.

Smanjenje profita koji se dobivao naplaćivanjem roaming usluge, sada će se kompenzirati povećanjem korisnika koji koriste roaming, ali će se razviti i zajedničko digitalno tržište u Europskoj uniji, istaknula je zastupnica Borzan u Europskom parlamentu. 

Više informacija o samom nacrtu uredbe, možete vidjeti na mrežnim stranicama Europskog parlamenta

FOTO: PIXABAY