LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Toksini u bojama

Od danas u EU zabranjena tinta za tetoviranje u boji

Tattoo majstori diljem Europske unije smatraju kako će zabrana naštetiti poslovanju jer će morati odbijati klijente koji budu tražili tetovaže u boji.

Tattoo majstori diljem Europske unije smatraju kako će zabrana naštetiti poslovanju jer će morati odbijati klijente koji budu tražili tetovaže u boji.

Uredbom o registriranju, ocjenjivanju, odobravanju i ograničavanju kemikalija (REACH) zabranjeno je oko 4000 kemikalija koje se obično nalaze u tinti za tetoviranje u boji pa Europska unija istu, počevši s današnjim danom, zabranjuje, prenosi Metro.

Naime, zabranjene kemikalije navodno mogu uzrokovati rak ili genetske mutacije, a neke od kemikalija otprije su zabranjene za nanošenje na kožu. Bez obzira na to što trenutno ne postoji znanstveni konsenzus o tome jesu li takve tinte doista kancerogene ili ne, REACH je ipak donio odluku da će zabraniti pojedine kemikalije.

Metro piše da su sporne kemikalije zabranjene u siječnju prošle godine, ali da je proizvođačima tinte bilo produženo razdoblje u kojem bi trebali napraviti sigurniju formulaciju obojenih tinti. To razdoblje istječe danas, 4. siječnja. 

Tattoo majstore posebno brine što neće imati pristup plavom pigmentu (15:3) i zelenom pigmentu (7). Peticija kojom se žele spasiti ti pigmenti ima preko 175 000 potpisnika, navodi Metro. REACH je dobavljačima tinte produljio rok tijekom kojeg moraju pronaći alternativu za ta dva pigmenta pa će ih tako tattoo majstori moći koristiti do 2023. godine.

Bez obzira na to, tattoo majstori diljem Europske unije smatraju kako će zabrana naštetiti poslovanju jer će morati odbijati klijente koji budu tražili tetovaže u boji.
FOTO: UNSPLASH