LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Šokantan zahtjev!

Obvezna dokumentacija za prijavu za posao - test nevinosti!

Nakon pitanja koje se postavljaju ženama u Hrvatskoj na razgovorima za posao, ovakav zahtjev svakako predstavlja krajnje pretjerivanje. Često se događa da su žene zbog svoje biološke strane diskriminirane prilikom zapošljavanja.

Nakon pitanja koje se postavljaju ženama u Hrvatskoj na razgovorima za posao, ovakav zahtjev svakako predstavlja krajnje pretjerivanje. Često se događa da su žene zbog svoje biološke strane diskriminirane prilikom zapošljavanja.

Do sada smo se naslušali svakakvih bizarnih pitanja prilikom razgovora za posao, ali ovaj zahtjev svakako možemo navesti kao jedan od najgorih kršenja privatnosti tražitelja posla tj. točnije tražiteljice posla.

Prilikom razgovora za posao ženama često postavljaju pitanja o braku, djeci, planovima koji se tiču zasnivanja obitelji, štoviše takva pitanja znaju često otići predaleko, ali ako vam je stvarno bitan posao, odgovorit ćete iako ćete se možda kasnije kajati. Postavlja se pitanje gdje je granica vaše tolerancije i pristojnosti poslodavca? Naime, što biste učinili da vam na prijavi za posao pod obveznu dokumentaciju traže ginekološki pregled i test nevinosti? Biste li se i tada podvrgnuli tim pretragama ili biste okrenuli glavom bez obzira? Žene u San Paolu, u Brazilu takvim su bizarnim zahtjevima izložene već duže vrijeme.

Stvar je otišla toliko daleko da se trenutno nalazi u fazi istrage državnog odvjetnika. Naime, prilikom prijave za posao u brazilskom ministarstvu obrazovanja tražiteljici posla su pod obveznu dokumentaciju zatražili baš taj test i pregled. Žene mlađe od 25 godina ako nisu seksualno aktivne moraju priložiti ginekološki nalaz kao dokaz svojoj nevinosti. Kao razlog zbog kojeg se ovakve informacije traže, navedena je zdravstvena sposobnost za rad. Država Brazil takve testove traži od 2012. godine

Javnost Brazila reagirala je na ovakve zahtjeve te je državni odvjetnik pokrenuo istragu navedenih događaja. Traženje takvih podataka izričito krši prava žena te predstavlja jedno od najdubljih zadiranja u intimu i privatni život jedne žene. 

Trenutno je u tijeku istraga jer se sumnja da traženje tih dokumenata predstavlja kršenje ustava države Brazil.

Nakon pitanja koje se postavljaju ženama u Hrvatskoj na razgovorima za posao, ovakav zahtjev svakako predstavlja krajnje pretjerivanje. Često se događa kako su žene zbog svoje biološke strane diskriminirane prilikom zapošljavanja. Mogućnost osnivanja obitelji pitanje je na koje mnoge žene moraju lagati kako bi mogle dobiti posao jer u protivnom ne ispunjava uvjete, a opet s druge strane žena je kritizirana ako nije zasnovala obitelj. 

Pitanje koje tu izlazi na površinu nema veze s osnivanjem obitelji koliko s diskriminiranjem žena jer su po definicijama mnogih, slabiji spol i naravno jer još uvijek živimo u svijetu gdje muškarci puno lagodnije žive u svakom aspektu života pa tako i u postupku traženja posla.