LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
EU-uredba

Nova pravila u željezničkom prometu: HŽ će za određena kašnjenja refundirati novac?

Prema uredbi EU-a, putnicima u željezničkom prometu osigurana su veća prava koja podrazumijevaju povrat novca, veće pogodnosti za osobe sa smanjenom pokretljivošću i slično.

Prema uredbi EU-a, putnicima u željezničkom prometu osigurana su veća prava koja podrazumijevaju povrat novca, veće pogodnosti za osobe sa smanjenom pokretljivošću i slično.

Prema uredbi EU-a, putnici u željezničkom prometu trebali bi imati veća prava i tako, primjerice, za kašnjenja veća od 60 minuta dobiti povrat novca, odnosno imati mogućnost preusmjeravanja bez dodatnih troškova, piše Hina.

Bogusław Liberadzki rekao je na plenarnoj sjednici da su uspjeli osigurati minimalna prava za putnike diljem Europe, a osim naknade za kašnjenja trebalo bi omogućiti pristupačnost osobama sa smanjenom pokretljivošću, osiguran prostor za prijevoz bicikala, omogućeno tridesetodnevno razdoblje za kompenzaciju, a u plan su uključene i integrirane karte.
– S ovim ćemo bolje zaštiti putnike željezničkog prometa, a isto tako ćemo uzeti u obzir potrebu da željeznički sektor ostane konkurentan. – izjavila je na plenarnoj sjednici povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson, piše Hina.
Uredba će stupiti na snagu 20 dana od objave u Službenom listu te će se početi primjenjivati dvije godine nakon, dok će odredba o prostoru za bicikle stupiti na snagu tek za četiri godine. Putnik prema uredbi također može organizirati putovanje drugim prijevoznim sredstvom i dobiti povrat novca ako 100 minuta nakon kašnjenja ne bude obaviješten o dostupnim drugim linijama.

Putnici će imati mogućnost biranja između pune refundacije, nastavka putovanja ili preusmjeravanja bez dodatnih troškova te neće smjeti biti premješteni u niži putnički razred. 

Što se tiče putnika sa smanjenom pokretljivošću, putnicima sa psom pomagačem bit će osigurano takvo putovanje, dok će pratnja osobama sa smanjenom pokretljivošću, u slučaju da prijevoznik to zahtijeva, imati pravo na besplatan prijevoz.
FOTO: STUDENTSKI.HR