LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sekularizacija

Nošenje muslimanske abaje u francuskim državnim školama uskoro neće biti moguće 

Francuska će u nadolazećoj školskoj godini zabraniti djeci u državnim školama da nose abaje – širokog i dugačkog ogrtača, halje.

Francuska će u nadolazećoj školskoj godini zabraniti djeci u državnim školama da nose abaje – širokog i dugačkog ogrtača, halje.

Francuski ministar obrazovanja donio je novu odluku za nadolazeću akademsku godinu. Naime, u državne škole dolazi zabrana nošenja abaje – dugačkog i širokog ogrtača (halje) koji nose neke muslimanke. 
 

Odlučio sam da se abaja više ne može nositi u školama. Kada uđete u učionicu, ne biste trebali moći prepoznati religiju učenika na prvi pogled, rekao je ministar obrazovanja Gabriel Attal u intervjuu za TV kanal TF1.


Ministar je zbog rastuće muslimanske manjine bio primoran donijeti nove smjernice za državne škole. Francuska je poznata po strogoj zabrani vjerskih znakova u državnim školama. Tradicionalni katolički utjecaj iskorijenjen je iz javnog obrazovanja još u 19. stoljeću, nošenje marama u školama zabranjeno je 2004. godine, a 2010. je zabranjeno nošenje vela u javnosti.

Cijeli francuski politički spektar podržava sekularizam – ljevičari podržavaju liberalne vrijednosti prosvjetiteljstva, a desničari iziskuju potporu protiv rastuće uloge islama u francuskom društvu.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA