LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sajam svjetskog obrazovanja

Nizozemska – nova hit destinacija za studiranje ove godine u fokusu World Education Faira

Ovogodišnjem izdanju sajma svjetskog obrazovanja koji organizira IntegralEdu u fokusu je Nizozemska. Sudjelovanje u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i online potpuno je besplatno.

Ovogodišnjem izdanju sajma svjetskog obrazovanja koji organizira IntegralEdu u fokusu je Nizozemska. Sudjelovanje u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i online potpuno je besplatno.

World Education Fair ove će godine imati dva izdanja – offline i online. Održat će se 10. listopada u Zagrebu u hotelu Dubrovnik, 11. listopada u Splitu u hotelu Radisson te 13. listopada u Dubrovniku u hotelu More, uz poštivanje svih epidemioloških smjernica. Ondje će posjetitelji moći uživo razgovarati s obrazovnim savjetnicima iz IntegralEdua o svojim planovima za studij vani te poslušati seriju predavanja o različitim temama vezanima za studij u inozemstvu.
– Kako je u središtu ovogodišnjeg WEF-a Nizozemska, zemlja koja se pokazala kao nova najpopularnija destinacija za studij u inozemstvu za hrvatske studente, s nama će biti i predstavnici Fontys University of Applied Sciences, sveučilišta koje ima kampuse u nizozemskim gradovima Eindhoven, Tilburg i Venlo, a nudi studije u području poduzetništva, IT-a, elektrotehnike, strojarstva, komunikologije, marketinga i dr. – poručuju organizatori.

Očekuje se pad prijava za studij u Velikoj Britaniji

– Iako izlaskom Velike Britanije iz Europske unije hrvatski učenici i studenti koji su htjeli nastaviti svoje obrazovanje u toj zemlji gube beneficije koje trenutačno imaju za studij u toj zemlji, za sada se interes za studij u toj zemlji ne smanjuje, pogotovo jer svi koji žele upisati svoj studij ove akademske godine, 2020/2021, dakle u siječnju ili svibnju sljedeće godine, još uvijek imaju pravo na beneficije koje imaju i njihovi kolege koji već studiraju u UK-u – a to su smanjene školarine i povoljni studentski zajam koji pokriva školarinu za sve tri godine preddiplomskog ili dvije godine diplomskog studija.  – navode organizatori Sajma.
Međutim, paralelno s porastom troškova školarine očekuje se oslobađanje puno izdašnijeg fonda za stipendije:
– Izvjesno je da će svi koji upisuju prvu godinu preddiplomskog ili diplomskog studija sljedeće akademske godine morati plaćati veće školarine te neće imati pravo na studentski zajam. S druge strane, time će im se osloboditi puno izdašniji fond sveučilišta za stipendije. Kako najavljuju britanska partnerska sveučilišta agencije za obrazovanje u inozemstvu IntegralEdu, britanska sveučilišta trenutačno rade na proračunima za sljedeću godinu koji će uključivati dobar dio stipendija za EU studente.

Nizozemska – destinacija za studiranje po mjeri hrvatskih studenata

Iz agencije IntegralEdua ističu da će jedna od najvećih promjena u godinama koje slijede zasigurno biti ta da će se dio onih koji su htjeli studirati u Velikoj Britaniji odlučiti na studij u drugim zemljama. Smatraju da će na prvom mjestu biti riječ o Nizozemskoj koja, tvrde, za EU studente nudi iznimno kvalitetno visoko obrazovanje na engleskom jeziku, niske školarine i izvrsnu studentsku atmosferu.
– Kako bi se učinila što privlačnijom stranim studentima iz EU-a, pogotovo u kontekstu Brexita, Nizozemska je ove akademske godine smanjila za dodatnih 50% sve školarine za one koji prvi put upisuju prvu godinu preddiplomskog studija te je ta školarina iznosila 1071 €, a vrlo je izgledno da će isto učiniti i za sljedeću akademsku godinu. Zbog toga ni ne čudi činjenica da se broj hrvatskih studenata od akademske godine 2018/2019. do prošle akademske godine 2019/2020. povećao za više od 30% u jednoj godini te u toj sjevernoj zemlji sada studira 540 studenata iz Hrvatske. – objašnjavaju.
Ističu i da hrvatski studenti mogu ostvariti dodatno financiranje:
– Osim smanjenih školarina, hrvatski studenti se, ako rade tijekom studija, imaju priliku prijaviti za dvije vrste dodatnog financiranja, a u Nizozemskoj postoje i tzv. university of applied sciences, sveučilišta koja podupiru studij i rad svojih studenata te rad smatraju integrativnim dijelom studiranja.
Kažu i kako naši studenti tradicionalno odlaze studirati u Njemačku i Austriju gdje su školarine do 350 € po semestru, ali i u Dansku i Švedsku gdje su školarine besplatne, ali je puno teže zadovoljiti kriterije za upis.

Online izdanje World Education Faira

Zbog trenutačne epidemiološke situacije, ali i kako bi došlo do svih kandidata za studij u inozemstvu, održat će se online izdanje sajma. Zakazano je za 29. listopada.

Ulaz je besplatan za sve sudionike, ali je potrebno prethodno se prijaviti. Detalji o procesu prijave, kao i sve dodatne informacije dostupni su na službenoj stranici Sajma.
FOTO: PIXABAY