LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sastanak Angele Merkel i Edwarda Snowdena

Nijemci žele informacije o američkom prisluškivanju kancelarke Merkel

Navodi o špijuniranju kancelarke Merkel uzrok su zahlađenja odnosa između dvije zemlje. Odvjetnik Edwarda Snowdena izjavio je da pristaje na razgovor s predstavnicima njemačkih službi, pod uvjetom da se taj razgovor obavi u Moskvi, a ne u Njemačkoj.

Navodi o špijuniranju kancelarke Merkel uzrok su zahlađenja odnosa između dvije zemlje. Odvjetnik Edwarda Snowdena izjavio je da pristaje na razgovor s predstavnicima njemačkih službi, pod uvjetom da se taj razgovor obavi u Moskvi, a ne u Njemačkoj.

Njemačka vlada izjavila je da je voljna kontaktirati bivšeg američkog obavještajca Edwarda Snowdena radi pridobivanja više informacija u aferi američkog prisluškivanja kancelarke Angele Merkel. Navodi o špijuniranju kancelarke Merkel uzrok su zahlađenja odnosa između dvije zemlje. Odvjetnik Edwarda Snowdena izjavio je da pristaje na razgovor s predstavnicima njemačkih službi, no da se taj razgovor mora obaviti u Moskvi, a ne u Njemačkoj. Ranije danas, američki tajnik John Kerry priznao je da su akcije Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) „otišle predaleko” te obećao bolju suradnju s predsjednikom Barackom Obamom radi veće kontrole operacija NSA-e. Edward Snowden u Rusiju je došao u lipnju, a dodijeljen mu je privremeni politički azil do srpnja sljedeće godine

„Ako je točno da nam Edward Snowden želi dati još neke informacije o američkom špijuniranju, drage volje ćemo na to pristati”, rekao je u petak njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich. „Naći ćemo način kako obaviti razgovor. Svaka nova informacija nam je dobro došla.”

Želju za razgovorima s Njemačkom, Edward Snowden izrazio je u pismu koje je predao Hansu-Christianu Stroebeleu, zastupniku stranke Zelenih u Bundestagu koji je u četvrtak doputovao u Moskvu kako bi se sastao s bivšim američkim obavještajcem. Snowdenovo je pismo Stroebele pokazao novinarima na konferenciji za medije u Berlinu, nakon povratka iz Rusije.

„Moj klijent može svoju izjavu dati u Moskvi” izjavio je Anatoly Kucherena, odvjetnik g. Snowdena, dodavši kako nema pravne mogućnosti da g. Snowden prijeđe granice Ruske Federacije.

Dodajmo ovome kako su Kina i Indonezija oštro reagirale na navode kako se azijske zemlje nadgledalo iz australskih azijskih ambasada. Kina je zatražila „objašnjenje”, dok je Indonezija pozvala australskog ambasadora u Jakarti na konzultacije.

Koliko još tajni i informacija ima Edward Snowden može se samo nagađati. Očigledno je da ne planira šutjeti, no otvara se pitanje što sve ovo uopće znači samom Snowdenu. Sasvim napustiti svoj stari život koji je živio trideset godina sigurno nije bila lagana odluka, a o istinskim motivacijama svaka strana ima vlastite stavove.

FOTO: WIKIPEDIA