LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Put do Jupiterove Europe

NASA vas poziva da ostavite svoj trag u beskraju: pošaljite svoje ime u svemir

Prijavilo se već 450 tisuća ljudi, od kojih je čak 2200 iz Hrvatske.

Prijavilo se već 450 tisuća ljudi, od kojih je čak 2200 iz Hrvatske.

NASA-ina letjelica Europa Clipper sprema se na putovanje do Jupiterovog mjeseca Europe s ciljem otkrivanja odgovora na pitanje: postoje li tamo tragovi života?
 

Projekt Poruka u boci


Glavni je cilj misije da pomogne znanstvenicima u razumijevanju astrobiološkog potencijala za nastanjive svjetove kao što je Zemlja, prenosi Zimo.
 


VEZANO: U rovinjskoj osnovnoj školi na satu Prirode razgovarali direktno s NASA-om



Iako je misija prvenstveno znanstvenog karaktera, NASA ovim putem javnosti daje mogućnost da ostave svoj trag. Svi zainteresirani mogu se prijaviti u projekt Poruka u boci i upisati svoje ime na mikročip koji će biti ugrađen u letjelicu. Prijavilo se već 450 tisuća ljudi, od kojih je čak 2200 iz Hrvatske. Prijaviti se možete i dalje.

S letjelicom će na put i pjesma američke pjesnikinje Ade Limon. Pjesma povezuje dva svijeta: Zemlju i Jupiterovu Europu. Na put dug 2,9 milijardi kilometara letjelica Europa Clipper uputit će se u listopadu 2024. godine, a do Jupitera bi trebala stići do 2030. godine.

Nekoliko godina letjelica će orbitirati oko Jupitera i Europe kako bi prikupila detaljne mjere i podatke za određivanje prikladnosti toga mjeseca za život.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA