LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije

Najviše alkohola piju Bjelorusi, Hrvati tek prosječni

Nedavno istraživanje Svjetske Zdravstvene Organizacije pokazalo je vrlo zanimljive podatake oko konzumiranja alkohola u svijetu.

Nedavno istraživanje Svjetske Zdravstvene Organizacije pokazalo je vrlo zanimljive podatake oko konzumiranja alkohola u svijetu.

U nedavnom istraživanju koje je objavljeno u britanskom časopisu Lancet, navedena je potrošnja alkohola u svijetu. Utvrđeno je kako su rast BDP-a  i napredak srednje klase u Kini uzrokovali i veću konzumaciju alkohola. Za primjer je navedena 1978. godina gdje je prosječan čovjek u Kini pio u prosjeku 2.5 litre na godinu, dok sada u prosjeku konzumira više od 15 litara alkohola na godinu. 

 

Worldalcoholmap, FOTO: World Health Organization, who.int

 

Dakle, prema ovom istraživanju najviše alkohola se konzumira u Chadu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Čak preko 30 litara alkohola u prosjeku po glavi stanovnika godišnje. Istraživanje je izuzelo sve koji izričito ne piju alkohol.

U Europi su predvodnici Bjelorusija sa 17.5 i Moldavija sa 16.8 litara popijenoga alkohola po glavi stanovnika. Dok je Rusija, koja je poznata po vodki, „tek“ na 15.4 litara alkohola po glavi stanovnika.

 


WorldalcoholmapEurope, FOTO: World Health Organization, who.int

 

Prema ovome istraživanju Hrvati u prosjeku godišnje popiju 12.2 litara alkohola na što će se vjerojatno dobar dio naše studentske populacije nasmijati. Istraživanje je isto tako pokazalo kako muškarci u Hrvatskoj piju znatno više, odnosno 17.1 litara, dok ženski dio populacije tek 7.1 litara alkohola. Prema ovoj karti spadamo u „zlatnu sredinu“ Europe po ispijanju alkohola.

Za detaljniji prikaz konzumiranja alkohola u svijetu posjetite stranice WHO-a. 

FOTO: FACEBOOK