LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni dan mira

Najveći svjetski „Eye Contact" na Trgu bana Jelačića

U organizaciji društvene inicijative The Liberators International i Udruge Hoppipolla, Zagreb će po drugi put postati mjesto komuniciranja pogledom u „The World's Biggest Eye Contact Experimentu."

U organizaciji društvene inicijative The Liberators International i Udruge Hoppipolla, Zagreb će po drugi put postati mjesto komuniciranja pogledom u „The World's Biggest Eye Contact Experimentu."

Samo jedna minuta gledanja u oči bit će dovoljna da vas u subotu, 23. rujna na Trgu Bana Jelačića s početkom u 11h, poveže s potpunim strancem. Riječ je o događaju koji se organizira povodom UN-ova Međunarodnog dana mira, a koji će se tijekom vikenda održati u 350 gradova i 73 država diljem svijeta na javnim trgovima, parkovima, trgovačkim centrima.

Samo jednim pogledom svijet će se promijeniti. Stotine tisuća ljudi okupit će se na javnim prostorima u gradovima širom svijeta kako bi istodobno dijelili čaroliju kontakta pogledom s drugima i obnovili osjećaj ljudske povezanosti.

Iza ovog događaja stoji društvena inicijativa The Liberators International i osnivač Peter Sharp iz Australije koji kreira pozitivna masovna iskustva ujedinjenja kako bi iz njih svi shvatili da je moguće biti i živjeti u skladnijem i održivijem svijetu. Njeni su pripadnici organizatori većeg broja globalnih događaja, poput inspirirajućeg događaja u javnom prijevozu gdje pozivaju javnost na zajedničko pjevanje, dijeljenje zagrljaja sa strancima i, naravno, trećeg Global Eye eksperimenta u gradovima diljem svijeta.

The World's Biggest Eye Contact Experiment poziva građane na sudjelovanje u iskustvenom doživljaju koji im omogućava da se povežu kao jedna globalna obitelj. Politička i ekološka neizvjesnost, globalni osjećaj razdvajanja i izoliranosti uzrokuju strah i uzdrmane temelje kohezije na ovoj planeti. Podijeliti pogled nešto je za što svatko ima sposobnost, a kada to činimo, prirodno se pojavljuje osjećaj povezanosti. Kada se osjećamo povezani jedni s drugima, osjećamo se mirnije, manje osuđujemo, otvoreniji smo za ljubav i manje se osjećamo usamljenima. Najljepše u ovom eksperimentu pogledom jest jednostavnost i čistoća iskustva. Ne trebate govoriti istim jezikom da biste uspjeli osjećati pozitivno djelovanje jednominutnog izmjenjivanja pogleda s potpunim strancem ili prijateljem.

Dodatne informacije nalaze se na poveznici.

FOTO: HOPPIPOLLA UDRUGA