LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Problem pretilosti na svjetskoj razini

Najdeblje države svijeta u 2014.: Ne, Amerika nije na prvom mjestu!

Donosimo vam popis država koje su vodeće po broju pretilog stanovništva. Istraživanje je provedeno ove godine i u približnom postotku prikazuje broj pretilih osoba.

Donosimo vam popis država koje su vodeće po broju pretilog stanovništva. Istraživanje je provedeno ove godine i u približnom postotku prikazuje broj pretilih osoba.

Globesity - obesity is not only an epidemic in this country, it is a global explosion. Researchers say “globesity” is out of control…

Danas je pretilost jedna od najčešćih bolesti koja negativno utječe na zdravlje i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Održavanje idealne tjelesne mase postaje sve teže… Osim brze prehrane, današnji način života i radni uvjeti utječu na kretanje. Velik broj poslova ne uključuje fizičku aktivnost što organizmu dozvoljava da se tijekom radnog vremena odmara.

Donosimo vam popis država koje su vodeće po broju pretilog stanovništva. Istraživanje je provedeno ove godine i u približnom postotku prikazuje broj pretilih osoba.

10. Trinidad i Tobago

Na posljednjem mjestu (iako je i ovo posljednje mjesto nije nikako pohvalno) našla se država koja se sastoji od dva otoka u Karipskom moru. Od milijun i sto tisuća stanovnika, 30% populacije pati od pretilosti. Važno je spomenuti kako se pretilost najviše javlja kod djece; čak je 25% djece između 5 i 18 godina pretilo, piše Trinidad Express.

Njihovo je Ministarstvo zdravlja pokrenulo razne projekte educiranja kojima je u cilju smanjenje broja pretilih među mladima. U školama su pokrenute zdrave kuhinje koja su djeci omogućila bolje obroke, redovno obavještava vlada Trinidada i Tobaga. Nedavno je u glavnom gradu Port of Spain održana dvodnevna konferencija na ovu temu te se svi slažu kako su podatci zabrinjavajući.

9. Venezuela

Najsjevernija država Južne Amerike s ukupno 26.127.351 stanovnika na devetom je mjestu. Problem pretilosti zahvatio je 30.8% stanovništva. Od 2009. godine to je porast od oko 1%. Predsjednik Nicolas Maduro pokrenuo je kampanju kojoj je cilj u pet godina upola smanjiti ovaj problem.

Prema World Health Organization, 67.5% ljudi izvan dobi od 20 godina je pretilo, navodi abc NEWS. U Caracasu, glavnom gradu Venezuele, otvoren je rekordan broj trgovina za pretile ljude, piše Daily Mail.

8. SAD

Javno poznata kao jedna od najpoznatijih država s izraženom pretilošću našla se na osmom mjestu. Od 306.933.580 stanovnika, 31,8% ima prekomjernu težinu. O tom problemu napisan je i članak na Wikipediji. Pretpostavlja se da prekomjerna tjelesna težina u SAD-u uzrokuje 100,000–400,000 smrti godišnje.

7. Meksiko

Po veličini je četrnaesta zemlja u svijetu, a u njoj živi 108,700,891 stanovnika. O pretilosti u toj državi također se može čitati na Wikipediji. Ekspanzija broja pretilih osoba javlja se od osamdesetih godina dvadesetog stoljeća zbog masovne konzumacije gotove i brze hrane zbog čega prekomjernu tjelesna težinu ima 32,8% stanovništva.

6. Južnoafrička Republika

Po veličini je 24. država u svijetu, a po broju stanovnika 25. u svijetu. Čak 33,5% stanovništva ima probleme s prekomjernom tjelesnom težinom, a dostupne su informacije prema kojima je čak 40% žena pretilo. Šokantni su podaci koji govore da siromaštvo više nije glavni uzrok smrti u afričkim državama, već je to pretilost koja pogađa bogatije države s razvijenim gospodarstvom.

5. Ujedinjeni Arapski Emirati

Prosječna odrasla osoba konzumira preko 3000 kalorija dnevno, što je oko 20% iznad prosjeka, piše gulfnews.com. Na petom su se mjestu našli jer 33,7% stanovnika ima prekomjernu tjelesnu težinu. Prošle je godine Vlada pokrenula kampanju u trajanju od mjesec dana u kojoj je svaka osoba koja je smršavila dobila zlato u vrijednosti od 45$ za svaki kilogram.

4. Jordan

Država je jugozapadne Azije u kojoj je 2010. godine čak 60% žena patilo od prekomjerne težine. Od ukupnog stanovništva, 34,3% stanovnika bori se s pretilošću. Pretpostavlja se kako su ovako velikom broju uvjetovali urbanizacija i razvoj gospodarstva što je povezano s novim tehnologijama i promjenom načina života. Njihov list pisao je i o problemu dijabetesa od kojeg je obolilo 14,4% stanovništva. 

3. Egipat

Afrička država u kojoj 10% stanovništva popije najmanje pet boca Coca-Cole dnevno. Rezultat takve prehrane je 34,6% pretilog stanovništva, a taj se broj ne prestaje smanjivati. Zabrinjavajuće je što se osteoporoza javlja ranije nego ikad. Od devedesetih godina dvadesetog stoljeća, masti, ulja i šećer prekomjerno se konzumiraju na dnevnoj bazi.

Tri su puta veće šanse od pretilosti nego što su bile prije 20 godina, spominje članak na Wikipediji. Egipatska vlada, prema podacima koji su dostupni, ne uvodi drastične mjere smanjenja ovog problema. 

2. Saudijska Arabija

Država s Arapskog poluotoka u kojoj se oko 18% stanovništva bori s dijabetesom, a problem pretilosti zahvatio je 35,2% stanovnika. U 2008. godini, 18% smrti zbilo se zbog kardiovaskularnih problema koji su povezani s problemom prekomjerne tjelesne mase. Zbog tradicijskih razloga žene ostaju kod kuće i imaju mnogo veću šansu od pretilosti.

Također, nisu dobrodošle ni na javnim mjestima kao što su teretane, parkovi za vježbanje i sl. Velik broj osnovnih škola ne dozvoljava da se učenice bave fizičkom aktivnosti na satu tjelesne kulture jer se pretpostavlja da bi se izgubile moralne vrijednosti te države.

1. Kuvajt             

Zabrinjavajuće, ali skoro polovica (42,8%) stanovništva bori se s prekomjernom tjelesnom težinom. U razdoblju od 1980. do 1993., problem pretilosti zahvatio je 15% više stanovništva. Oko 31% djece između 10 i 14 godina već se sada bori s ovim problemom. Polovica stanovništva starija od 45 godina bori se s dijabetesom, a 22% djece pokazuje rani stupanj te bolesti.

Zbog dostupnosti brze hrane i načina života, pretilost se ne smanjuje desetljećima. Naprotiv, broj pretilih osoba ne prestaje rasti. Iako iz godine u godinu Vlada pokreće različite kampanje u cilju osvješćivanja stanovništva - do sada se nisu pokazale uspješnima.

FOTO: SUBWAY