LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ULAGANJE U TRŽIŠTE

Najbogatije sveučilište na svijetu – Harvard – povećalo svoje bogatstvo na 53,2 milijarde dolara

U protekloj fiskalnoj godini Sveučilište Harvard je ulaganjem u privatna i javna tržišta ostvario dobit od 34% te sada njegovo bogatstvo iznosi 53,2 milijarde dolara. Dobit je mogla biti i veća da su poduzeti veći investicijski rizici.

U protekloj fiskalnoj godini Sveučilište Harvard je ulaganjem u privatna i javna tržišta ostvario dobit od 34% te sada njegovo bogatstvo iznosi 53,2 milijarde dolara. Dobit je mogla biti i veća da su poduzeti veći investicijski rizici.

U nedavnom priopćenju Sveučilišta Harvard, sveučilišta koje je i do sada nosilo titulu najbogatijeg na svijetu, po pitanju protekle fiskalne godine stoji kako je ostvarilo dobit od 34% te da njegovo bogatstvo sada iznosi 53,2 milijarde dolara, piše Reuters.

Ovakvim rezultatima sveučilište se može pohvaliti zbog ulaganja u privatna i javna tržišta, a ovakvo povećanje dobiti njegovi dužnosnici su nazvali izvanrednim.

Istarsko čudo od djeteta najesen kreće na Harvard, a u slobodno vrijeme gradi suhozideIzvješće Harvarda za prethodnu akademsku godinu koja je završila u lipnju 2020, samo nekoliko mjeseci nakon što su se tržišta srušila usred izbijanja koronavirusa, sadržavalo je podatak o povećanju dobiti u iznosu od 7,3%.

Objavljena lista najboljih sveučilišta na svijetu, hrvatska nisu ni među prvih 500


N. P. Narvekar, glavni sveučilišni investicijski menadžer te izvršni direktor Harvard Management Company ili kraticom HMC-a, rekao je kako bi Harvardovi dobici bili i mnogo veći da je sveučilište odlučilo investirati novac u nešto rizičnije poslove, no uz napomenu kako takve rezultate ipak nije moguće ostvarivati svake godine.

U godišnjem financijskom izvješću sveučilišta Narvekar je, uspoređujući rizike drugih sveučilišta u posljednjih nekoliko godina, rekao kako je Harvard u odnosu na njih u istom razdoblju riskirao puno manje. U tom smislu je izjavio i kako bi, u kontekstu kretanja na tržištu prošle godine, značajno veća razina rizika dramatično povećala prinose HMC-a.

Riječki znanstvenici osvojili postdoktorske pozicije na Harvardu i BerkeleyjuPrimjeri za to mogu biti The Massachusetts Institute of Technology, poznatiji pod kraticom MIT, koji je u ovoj fiskalnoj godini ostvarivanjem dobiti od 56% povećao svoje bogatstvo na 27,4 milijarde dolara, odnosno Brown University koji je ostvario dobit od 52% te njegovo bogatstvo sada iznosi 6,9 milijardi dolara.
FOTO: PIXABAY