LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Natjecanje za genijalce

Na kvizaškoj Olimpijadi Hrvati osvojili jednu, a Englezi pedeset medalja

Perica Živanović – Kum osvojio je srebro u specijalističkome sportskom kvizu na kvizaškoj Olimpijadi. Hrvati su također ponosni na dva peta i jedno šesto mjesto u ekipnim natjecanjima.

Perica Živanović – Kum osvojio je srebro u specijalističkome sportskom kvizu na kvizaškoj Olimpijadi. Hrvati su također ponosni na dva peta i jedno šesto mjesto u ekipnim natjecanjima.

U Ateni je od 3. do 6. studenoga održana prva kvizaška Olimpijada u povijesti. Među skoro 200 natjecatelja iz 26 država našlo se osam hrvatskih predstavnika, najboljih na domaćoj kvizaškoj sceni. Odigrana su ekipna (četveročlana) i pojedinačna natjecanja, kao i natjecanja parova.

Podijeljeno je ukupno 118 medalja. Jedna je naša! Perica Živanović – Kum osvojio je srebro u specijalističkome sportskom kvizu i time se upisao u povijest hrvatskoga kviza. No, moglo je to biti i puno bolje. U istoj toj kategoriji Mladen Vukorepa ostao je bez bronce za jedan bod. Dorjana Širola propustila je broncu u specijalističnome kvizu iz književnosti te u općemu kvizu parova, također za jedan jedini bod.

Ono čime se najviše možemo ponositi dva su peta i jedno šesto mjesto u ekipnim natjecanjima. U samo tri godine postojanja Hrvatskog kvizaškog saveza iza sebe smo ostavili Amerikance, Francuze, Irce, Fince i druge nacije koje se organizirano bave natjecateljskim kvizom više od 10 godina.

Foto: Hrvatski kviz savez

Engleska je ostala nedodirljiva velesila. Osvojili su sva ekipna natjecanja, a na tablici medalja fascinanta je brojka od čak njih 50. Polovicu od spomenutoga broja osvojio je trojac: Kevin Ashman 9 zlata, 1 srebro, 2 bronce; Patrick Gibson 4 zlata, 1 srebro, 1 broncu; Olav Bjortomt 3 zlata, 3 srebra, 1 broncu. Belgija s 27 osvojenih medalja i Norveška s 15 također su zasad ispred ostatka svijeta. Na tablici medalja Irska je na trećemu mjestu zahvaljujući Lorcanu Duffu koji je uzeo 3 zlata.

Sljedeće veliko natjecanje na kojemu se kvizaši okupljaju na jednoj lokaciji  Europsko je prvenstvo u studenome 2017. u Turkuu, u Finskoj. Ekipno prvenstvo Hrvatske očekuje nas u subotu 19. studenoga u zagrebačkom SC-u.

FOTO: HRVATSKI KVIZ SAVEZ