Natjecanje za genijalce

Počinje prva kvizaška Olimpijada u povijesti

Kvizaška Olimpijada

Dean Kotiga, Mario Kovač, Krešimir Sučević Međeral, Dorjana Širola, Krešimir Štimac, Ivan Vlahek, Mladen Vukorepa i Perica Živanović predstavljat će Hrvatsku na velikom kvizaškom natjecanju u Ateni.

U Ateni se od 3. do 6. studenog održava prva kvizaška Olimpijada u povijesti. Među skoro 200 natjecatelja iz 26 država, naći će se osam hrvatskih predstavnika, najboljih na hrvatskoj kvizaškoj sceni. Svjetskim će se velikanima pridružiti i američka zvijezda Ken Jennings, 74-struki pobjednik kviza Jeopardy.

Olimpijada je podijeljena u osam natjecanja. Prvi dan igraju se dva ekipna: Nations Team Quiz i Aspirational Team Quiz. U Nations Team Quiz konkurenciji u svakom su timu četiri igrača iz iste države, dok to u Aspirational Team Quiz konkurenciji ne mora biti slučaj. Natjecanja se igraju paralelno s istih 100 pitanja.

Drugi dan igraju se specijalistički kvizovi. Bit će ih 12, u svakom po 50 pitanja, a jedan igrač može sudjelovati na njih 6, od kojih se uz izvedbu na svakom od njih također i boduje najboljih 5 za Petoboj. Navečer se igra, također, Speed Quiz (što više odgovora u 2 minute) te Knockout Quiz (5 istih pitanja igrač protiv igrača).

Treći dan igra se Individual Quiz na 100 pitanja, a najboljih 10 igrača čeka još finale s 20 pitanja nakon toga. Istog je dana na rasporedu World Club Team Quiz u kojem se četveročlani timovi formiraju potpuno slobodno i može se reći da je to najbliža varijanta pub kviza. Četvrti i posljednji dan Olimpijade rezerviran je za kviz parova. Oni se formiraju potpuno slobodno i igraju na 100 pitanja, kao što je to slučaj na većini ostalih natjecanja.

Hrvatsku će u Ateni predstavljati:

  • Dean Kotiga 2. na državnoj rang-listi, povjesničar i komparatist, lovac iz kviza Potjera,
  • Mario Kovač 26. na državnoj rang-listi, doktor teatrologije, redatelj i povremeni DJ, pjevač, glumac,
  • Krešimir Sučević Međeral 6. na državnoj rang-listi, doktor lingvistike i hungarologije, svjetski putnik, lovac iz kviza Potjera,
  • Dorjana Širola 1. na državnoj rang-listi, godinama najbolja kvizašica svijeta, doktorica lingvistike,
  • Krešimir Štimac 5. na državnoj rang-listi, jedan od najboljih igrača svijeta ispod 30 godina, student FER-a,
  • Ivan Vlahek 4. na državnoj rang-listi, psiholog koji jednako dobro igra znanost i kulturu,
  • Mladen Vukorepa  7. na državnoj rang-listi, dipl. ing. elektrotehnike, kvizaški aktivan i zapažen još od Kviskoteke 1980-ih,
  • Perica Živanović 3. na državnoj rang-listi, dipl. ing. elektrotehnike koji je jedan od najboljih svjetskih kvizaša u sportu.

Rezultati se mogu pratiti na službenoj stranici Olimpijade te na stranici Hrvatskog kviz saveza.

Komentari na članak

Vezani članci

Veliki filmski kviz 16.

Započinje nova sezona FAK-ovog velikog filmskog kviza

Veliki filmski kviz gostuje na Trash film festivalu u Varaždinu

Nova sezona otvara se Velikim filmskim kvizom ni manje ni više nego u Varaždinu. U suradnji s Trash film festivalom, kviz će se održati 11. rujna u Atriju Županijske palače.

Tradicionalne uskrsne igre s jajima – pisanice

Na današnji dan

FOTO: Tradicionalne uskrsne igre s jajima

Saznajte kako su nastale i u kojim dijelovima svijeta se igraju zabavne igre s pisanicama.

UniSport natjecanje u badmintonu

Splitski sveučilišni sportski savez

Traju prijave za Sveučilišno prvenstvo u badmintonu

Zainteresirani se mogu prijaviti do 9. studenog do 12 sati, a natjecanje će se održati u Osnovnoj školi Visoka u Splitu.

8. dan društvenih igara

Arena Centar Zagreb

Zaigrajte niz društvenih igara na 8. Danu društvenih igara!

Tijekom dana volonteri udruge „Igranje" prezentirat će igre, objašnjavati pravila i pomagati posjetiteljima u prvim koracima u svijetu modernih društvenih igara.

Psići

Sveučilište Središnjeg Lancashirea u Velikoj Britaniji

Britanski studenti igrom sa štencima pobijedili ispitni stres

Soba puna psića za studente pod stresom.