Natjecanje za genijalce

Počinje prva kvizaška Olimpijada u povijesti

Kvizaška Olimpijada

Dean Kotiga, Mario Kovač, Krešimir Sučević Međeral, Dorjana Širola, Krešimir Štimac, Ivan Vlahek, Mladen Vukorepa i Perica Živanović predstavljat će Hrvatsku na velikom kvizaškom natjecanju u Ateni.

U Ateni se od 3. do 6. studenog održava prva kvizaška Olimpijada u povijesti. Među skoro 200 natjecatelja iz 26 država, naći će se osam hrvatskih predstavnika, najboljih na hrvatskoj kvizaškoj sceni. Svjetskim će se velikanima pridružiti i američka zvijezda Ken Jennings, 74-struki pobjednik kviza Jeopardy.

Olimpijada je podijeljena u osam natjecanja. Prvi dan igraju se dva ekipna: Nations Team Quiz i Aspirational Team Quiz. U Nations Team Quiz konkurenciji u svakom su timu četiri igrača iz iste države, dok to u Aspirational Team Quiz konkurenciji ne mora biti slučaj. Natjecanja se igraju paralelno s istih 100 pitanja.

Drugi dan igraju se specijalistički kvizovi. Bit će ih 12, u svakom po 50 pitanja, a jedan igrač može sudjelovati na njih 6, od kojih se uz izvedbu na svakom od njih također i boduje najboljih 5 za Petoboj. Navečer se igra, također, Speed Quiz (što više odgovora u 2 minute) te Knockout Quiz (5 istih pitanja igrač protiv igrača).

Treći dan igra se Individual Quiz na 100 pitanja, a najboljih 10 igrača čeka još finale s 20 pitanja nakon toga. Istog je dana na rasporedu World Club Team Quiz u kojem se četveročlani timovi formiraju potpuno slobodno i može se reći da je to najbliža varijanta pub kviza. Četvrti i posljednji dan Olimpijade rezerviran je za kviz parova. Oni se formiraju potpuno slobodno i igraju na 100 pitanja, kao što je to slučaj na većini ostalih natjecanja.

Hrvatsku će u Ateni predstavljati:

  • Dean Kotiga 2. na državnoj rang-listi, povjesničar i komparatist, lovac iz kviza Potjera,
  • Mario Kovač 26. na državnoj rang-listi, doktor teatrologije, redatelj i povremeni DJ, pjevač, glumac,
  • Krešimir Sučević Međeral 6. na državnoj rang-listi, doktor lingvistike i hungarologije, svjetski putnik, lovac iz kviza Potjera,
  • Dorjana Širola 1. na državnoj rang-listi, godinama najbolja kvizašica svijeta, doktorica lingvistike,
  • Krešimir Štimac 5. na državnoj rang-listi, jedan od najboljih igrača svijeta ispod 30 godina, student FER-a,
  • Ivan Vlahek 4. na državnoj rang-listi, psiholog koji jednako dobro igra znanost i kulturu,
  • Mladen Vukorepa  7. na državnoj rang-listi, dipl. ing. elektrotehnike, kvizaški aktivan i zapažen još od Kviskoteke 1980-ih,
  • Perica Živanović 3. na državnoj rang-listi, dipl. ing. elektrotehnike koji je jedan od najboljih svjetskih kvizaša u sportu.

Rezultati se mogu pratiti na službenoj stranici Olimpijade te na stranici Hrvatskog kviz saveza.

Komentari na članak

Vezani članci

VEF

Kviz općeg znanja

Dođite na VEF, zabavite se i pokupite nagrade

Udruga studenata Veterine organizira prvi kviz općeg znanja u prostorijama Veterinarskog fakulteta. Prijaviti se možete u ekipama koje broje između 2 i 5 članova. Očekuje vas puno zabave, smijeha, a pobjednike, naravno, i nagrade.

Scrabble

Na današnji dan

Društvena igra koja je osvojila svijet

Postoji li netko tko još nikada nije zaigrao Scrabble – društvenu igru prodanu u 150 milijuna primjeraka? Onda je danas izvrsna prilika. Slavimo rođendan njezina izumitelja i donosimo vam popis najdužih riječi u hrvatskome jeziku.

FAK-ov veliki filmski kviz

Zabavi se i osvoji nagrade

FAK-ovci pozivaju na zadnji ovosezonski filmski kviz

FAK-ovci pozivaju na posljednji, oproštajni filmski kviz u ovoj sezoni. Ako te put nanese, kviz će se održati 12. prosinca u 19 sati, u prostoru Produkcije kulture Aplauz (Zvonimirova 63).

NATO znak

U Dubrovniku nagrađeni pobjednici kviza znanja o NATO-u

Dodijeljene nagrade učenicima i studentima, pobjednicima kviza znanja o NATO savezu

Pobjednicima kviza znanja o NATO-u, srednjoškolcima i studentima četiriju hrvatskih županija večeras su na svečanoj večeri u Revelinu dodijeljene prigodne nagrade.

Noć knjige 2015.

Noć knjige 2015.

U Zagrebu najveći broj programa u Noći knjige

Predstavljanje novih izdanja, razgovori s piscima, javna čitanja, sajmovi knjiga i kvizovi znanja samo su neki od mnoštva bogatih programa ovogodišnje zagrebačke Noći knjige.