LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Završen ljetni rok

Na državnoj maturi 31 000 pristupnika; ravnateljica NCVVO-a prokomentirala kako je prošlo

– Ako izuzmemo okolnosti, koje su u jednom trenutku bile prilično neizvjesne, s ponosom možemo zaključiti da je ovogodišnja matura provedena uspješno i bez ijednog incidenta. – istaknula je ravnateljica NCVVO-a.

– Ako izuzmemo okolnosti, koje su u jednom trenutku bile prilično neizvjesne, s ponosom možemo zaključiti da je ovogodišnja matura provedena uspješno i bez ijednog incidenta. – istaknula je ravnateljica NCVVO-a.

Izbornim ispitima iz informatike i povijesti završena je provedba državne mature za 31 tisuću ovogodišnjih pristupnika. Osim u učionicama srednjih škola, gdje su ispite pisali maturanti, ispitima se pristupalo i u pet ispitnih centara – u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Slavonskom Brodu – gdje je ispite polagalo nešto više od 6 tisuća pristupnika koji su srednjoškolsko obrazovanje završili prethodnih godina te oko 900 maturanata iz Bosne i Hercegovine koji svoje obrazovanje žele nastaviti na hrvatskim visokim učilištima.

Svima njima je, navode iz NCVVO-a, po načelu jednakosti, osigurano pristupanje ispitu i pisanje ispita po maksimalno ujednačenim uvjetima u odnosu na prethodne generacije.

– Ako izuzmemo okolnosti, koje su u jednom trenutku bile prilično neizvjesne, s ponosom možemo zaključiti da je ovogodišnja matura provedena uspješno i bez ijednog incidenta. Uspješno smo organizirali pripremu i provedbu ispita pod posebnim epidemiološkim mjerama, omogućili pristupnicima iz BiH prelazak granice bez nužne samoizolacije, a mnoštvo izazova i dobiveno iskustvo iznjedrilo je nova logistička i sigurnosna rješenja koje ćemo sljedeće godine uvesti kao dio redovne procedure. – istaknula je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

Dodala je i sljedeće: 

– Koliko je obrazovanje važno, uspješno su dokazali svi uključeni dionici odgovornim i solidarnim postupanjem tijekom pripreme i provedbe ovogodišnjih ispita državne mature. Iako smo bili suočeni s neočekivanom i prilično izazovnom situacijom vezanom za epidemiju COVID-19 te potresom koji je zadesio šire zagrebačko područje, zajedničkim trudom i radom dokazali smo da itekako postoji mogućnost brze prilagodbe izrazito kompleksnog obrazovnog sustava. Posebno sam ponosna na maturante, koji su već pristupom maturi položili ispit zrelosti, jer su unatoč svim otegotnim okolnostima preuzeli odgovornost za svoje obrazovanje i budućnost.

Unutar četiri tjedna provedbe državne mature, u kojima je ostvareno oko 115 tisuća urednih pristupanja ispitima, zabilježena su tri slučaja u kojima se utvrdila prisutnost koronavirusa kod maturanata, dok je 19 pristupnika i 20 nastavnika tijekom provedbe ispita završilo u samoizolaciji, dodaju iz NCVVO-a.

– COVID-19 pozitivni učenici i učenici u samoizolaciji, koji nisu bili u mogućnosti pristupiti svim prijavljenim ispitima, maturu će polagati u jesenskom roku. Osim navedenih kategorija pristupnika, jesenski rok čeka i sedam pristupnika kojima su ispiti poništeni zbog postupanja koje nije u skladu s pravilima državne mature. NCVVO je, također, u skladu s procedurama za provjeru regularnosti provedbe ispita, posebnu pažnju posvetio uočavanju visokog stupnja usklađenosti odgovora tijekom procesa vrednovanja, tako da će 18 pristupnika jedne srednje škole ponoviti ispite tijekom kojih će ih nadgledati zaposlenici NCVVO-a. – poručili su.

Najavili su i kako će pristupnici privremene rezultate ispita saznati 13. srpnja, dok će konačna objava rezultata biti 20. srpnja 2020, nakon obrade pristiglih prigovora.

FOTO: STUDENTSKI.HR