LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bruxelles

Mladi aktivisti zahtijevaju potpuni embargo na ruski plin i naftu tijekom izvanrednog sastanka Europskog vijeća

Unatoč riječima solidarnosti takozvanih europskih lidera, Europska unija platila je 55 milijardi eura za ruska fosilna goriva samo od 24. veljače, ističu aktivisti.

Unatoč riječima solidarnosti takozvanih europskih lidera, Europska unija platila je 55 milijardi eura za ruska fosilna goriva samo od 24. veljače, ističu aktivisti.

Pred početak izvanrednog sastanka Europskog vijeća, predstavljenog kao ključni trenutak za odgovor Europske unije na ruski rat protiv Ukrajine traje te tri mjeseca nakon napada na Ukrajinu, aktivistkinje za klimatsku pravdu povezane s pokretom Fridays for Future dolaze u Bruxelles kako bi pozvale EU da, kako navode, prestane financirati Putinov rat, ali i druge diktatore, kroz fosilna goriva.

Mladi aktivisti iz 12 različitih zemalja održat će akcije i izvještavati o rezultatima sastanka jer prisutni političari ne uspijevaju ispuniti ono što su obećali, bilo da je riječ o solidarnosti s Ukrajinom ili adekvatnoj klimatskoj akciji. Poseban naglasak bit će stavljen na perspektive aktivistkinja iz istočne Europe.

Mladi iz Ukrajine, Hrvatske, Poljske, Mađarske, Moldavije, Slovenije, Grčke, Češke, Austrije, Italije i Njemačke zagovaraju europski embargo na plin, naftu i ugljen iz Rusije od početka invazije na Ukrajinu. Zajedničkim snagama, ovaj put u Bruxellesu, zahtijevaju EU embargo na sva ruska fosilna goriva i brzu, ali pravednu tranziciju na 100% obnovljive izvore energije. Unatoč riječima solidarnosti takozvanih europskih lidera, Europska unija platila je 55 milijardi eura za ruska fosilna goriva samo od 24. veljače. Na ovaj način, ističu aktivisti, demokratske države sufinanciraju Putinov ratni stroj.

U nedjelju u 18:30 na Schumanovom trgu mlade klimatske aktivistkinje održat će akciju solidarnosti Stop fueling war. Osim što će foto akcija poslati izravnu poruku čelnicima EU-a u posljednjim trenucima prije sastanka, aktivisti će održati i govore u kojima će istaknuti kako ovisnost Europe o fosilnim gorivima pokreće klimatsku krizu i potpiruje trenutni rat u Ukrajini.

U ponedjeljak ujutro obratit će se zemljama koje blokiraju embargo i poželjeti dobrodošlicu njihovim čelnicima sa snažnim, ali istim zahtjevom - Prestanite podupirati rat, potpuni embargo sad. Navečer, dok će političari voditi neformalne razgovore uz večeru, aktivisti će organizirati posebno obraćanje za medije.

– Znanost je jasna – naša gospodarstva i životi više se ne mogu temeljiti na fosilnim gorivima. Stručnjaci su također sigurni da je industrija fosilnih goriva oduvijek bila temelj za patnju, nasilje i smrt. Europa više ne može poticati autoritarne režime kupujući krvavi plin, naftu i ugljen. Dok se oslobađamo okova Putinovog režima, ne možemo pasti u zagrljaj još jednog autokrata koji sjedi na nalazištima fosilnih goriva – izjavila je jedna od aktivistkinja.

– Takozvani europski lideri trebali bi se prestati hvaliti svojom solidarnošću putem hashtagova i početi raditi ono što je trebalo učiniti prije mnogo godina – voditi svijet prema zelenoj, mirnoj i pravednoj budućnosti, temeljenoj na 100% obnovljivoj energiji i smanjenju potrošnje energije. Industrija fosilnih goriva ignorira znanost i Pariški sporazum te sufinancira ratove. Moramo tome stati na kraj, a prisutni političari bi to trebali učiniti tijekom ovog sastanka jer bi rat mogao završiti za nekoliko tjedana ako se odluče na potpuni embargo – izjasnila se jedna od aktivistkinja iz delegacije.

FOTO: UNSPLASH