LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Instant polaroid fotografije

Mini Instax 8 – Fujifilm polaroid fotoaparat

Polaroid je idealan za korisnike koji se žele vratiti u neka davnija vremena ili za hipstere. Naravno, svima je privlačno imati fotoaparat koji automatski izradi fotografiju.

Polaroid je idealan za korisnike koji se žele vratiti u neka davnija vremena ili za hipstere. Naravno, svima je privlačno imati fotoaparat koji automatski izradi fotografiju.

Ovaj Fujifilm polaroid fotoaparat dolazi u više boja – bijeloj, plavoj, rozoj, žutoj i crnoj te izgleda kao mala igračka, no zadovoljit će sve korisnike koji su fanovi polaroid fotografija. Sam polaroid papir nešto je manji (5.3 cm x 8.4 cm) od onih koji su se postavljali u stare polaroid fotoaparate pa ih je lako nositi čak i unutar novčanika.

Neke od pozitivnih strana su: aparat je vrlo lagan za korištenje – ako se korisnik prvi put susreće s Polaroidom, neće imati previše problema – potrebno je samo upaliti Instax, podesiti ekspoziciju i osvjetljenje te slikati. Za nekoliko sekundi isprintat će se fizička kopija fotografije, ali je pri tom važno ne pomicati previše polaroid.

Naravno, fotoaparat je analogan pa se digitalna kopija fotografije ne sprema nigdje drugdje. Još neke od pozitivnih strana su da je tanji nego prijašnji Instax modeli, no cijena je i dalje pretjerana.

U Hrvatskoj se Mini Instax 8 može kupiti za 549 kuna, dok se 20 polaroid fotopapira može kupiti za 170-ak kuna, a 10 fotopapira za 90 kuna. U fotoaparat idu i dvije AA baterije.

S obzirom na to da smo naviknuti na digitalne fotografije, neograničeno slikanje i brisanje, pa ponovno slikanje iste stvari, korisnici bi ipak trebali malo više pažnje posvetiti onome čemu slikaju – kako bi same fotografije imale smisla.

Specifikacije ovog polarida su da ima pet razina ekspozicije – Indoors (Night), Cloudy (Shade), Sunny (Slightly cloudy) i Sunny and bright te je bljeskalica uvijek upaljena. Namještajući svjetlinu, moguće je uslikati fotografije s nježnijim tonom, tzv. High Key opcija, no Instax Mini korisnicima predlaže i najbolji odabir ekspozicije – potrebno je samo okretač podesiti na predloženo. Instax nema autofokus, a fotografije se mogu slikati s 0.6 metara do nekih 2.7 metara, dok je za čiste fotografije zaslužan Fujinon objektiv.

Polaroid je idealan za korisnike koji se žele vratiti u neka davnija vremena ili za hipstere, naravno, iako je svima privlačno imati fotoaparat koji automatski izradi fotografiju. No, treba se naviknuti na rad s fotoaparatom koji nema autofokus jer fotografije mogu ispasti nekvalitetno. Ipak, ako je fotografiranje bilo uspješno, fotografije su detaljne i kvalitetne. Navodno je najbolja ekspozicija Sunny (Slightly cloudy) jer nudi velik razmjer boja. 

FOTO: FACEBOOK