LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Misija Polaris Dawn

Milijarder koji je izveo prvu privatnu svemirsku šetnju napustio školu s 15 i osnovao tvrtku sa 16 godina

Već sa 16 godina, iz roditeljskog podruma pokrenuo je Shift4 Payments, tvrtku koja danas procesira plaćanja za trećinu restorana i hotela u SAD-u.

Već sa 16 godina, iz roditeljskog podruma pokrenuo je Shift4 Payments, tvrtku koja danas procesira plaćanja za trećinu restorana i hotela u SAD-u.

Američki poduzetnik i milijarder Jared Isaacman postao je prvi neprofesionalni astronaut koji je izveo svemirsku šetnju, kada je u utorak 41-godišnjak napravio povijesni iskorak u svemir tijekom misije Polaris Dawn, koju je u potpunosti financirao. Ta misija lansirala je Isaacmana i troje drugih članova posade u svemir na SpaceXovoj letjelici Crew Dragon.

SpaceXova misija Polaris Dawn uspješno je lansirala američkog milijardera Jareda Isaacmana i još troje članova posade u orbitu 10. rujna na petodnevni let, s ciljem izvedbe prve privatne svemirske šetnje na svijetu. Misija je prva od tri svemirska leta u okviru Polaris programa sa SpaceXom, a druga koju je osobno financirao Isaacman. Svemirska šetnja izvedena je u četvrtak, 12. rujna.

Uz Isaacmana, svemirsku šetnju izvela je i SpaceXova inženjerka Sarah Gillis, koja je specijalistica misije Polaris Dawn. Gillis je po zanimanju violinistica, koja se kasnije preobrazila u inženjerku u svemirskoj industriji.

To nije prva Isaacmanova svemirska avantura. Već 2021. godine, financirao je i predvodio prvu privatnu, civilnu misiju u orbitu oko Zemlje. Taj tim, nazvan Inspiration4, proveo je tri dana u svemiru, uspješno se spustivši u Atlantski ocean nakon misije. Prema izvješću Time magazinea, Isaacman je platio oko 200 milijuna dolara za četiri mjesta u SpaceXovoj kapsuli, čime je osigurao misiju.

Financijski savjeti milijardera: ove navike trošenja čine ljude siromašnima


 

„Kod kuće imamo mnogo posla, ali gledano odavde, Zemlja izgleda kao savršen svijet.” – rekao je Isaacman nakon svog prvog izlaska u svemir.


Polaris Dawn misija uključuje let na visini do 1400 km iznad Zemlje, što je najdalja točka koju je čovjek dosegnuo nakon NASA-inog Apollo programa. Misija također uključuje provođenje do 40 znanstvenih eksperimenata, uključujući komunikaciju između satelita te svemirsku šetnju na visini od 700 km.
 

Neobičan put do uspjeha


Isaacman je rođen u Unionu, u New Jerseyu, a njegova priča o uspjehu je sve samo ne obična. U 15. godini napustio je srednju školu, a kasnije položio GED (ispit za ekvivalent srednje škole). Već sa 16 godina, iz roditeljskog podruma pokrenuo je Shift4 Payments, tvrtku koja danas procesira plaćanja za trećinu restorana i hotela u SAD-u, uključujući velike lance poput Hiltona, KFC-a i Four Seasonsa. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 1,9 milijardi dolara, prenosi BBC.

Elon Musk iznad Zagreba?



Njegova ljubav prema letenju počela je 2004. godine, a ubrzo nakon toga oborio je svjetski rekord u oblijetanju Zemlje lakim mlaznim avionom. Osim Shift4, Isaacman je 2011. godine osnovao Draken International, obrambenu tvrtku koja obučava pilote ratnog zrakoplovstva i posjeduje najveću flotu privatnih vojnih zrakoplova na svijetu. U 2019. prodao je većinski udio Drakena investicijskoj tvrtki Blackstone, čime je postao milijarder.

Isaacman slobodno vrijeme provodi leteći nadzvučnim avionima i planinareći.
 

„Vjerujem da imate samo jednu priliku za život. Ako imate sredstva, imate obvezu živjeti život u potpunosti.” – rekao je u jednom intervjuu.

 

Forbesova lista najuspješnijih mladih poduzetnika, zvijezda i pokretača promjena u svijetu


IZVOR: BBC
FOTO: YOUTUBE SCREENSHOT, ILUSTRACIJA