LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Edukacije u Svetvinčentu

Međunarodni plesni kamp vraća se korijenima plesa; stižu i strani studenti

Prvi se put na europsko tlo seli „Međunarodni ljetni plesni kamp". U Hrvatskoj i Mađarskoj vraća se korijenima plesa, istražuje ih te preispituje njegov značaj u današnjem vremenu.

Prvi se put na europsko tlo seli „Međunarodni ljetni plesni kamp". U Hrvatskoj i Mađarskoj vraća se korijenima plesa, istražuje ih te preispituje njegov značaj u današnjem vremenu.

Mediteranski plesni centar u Svetvinčentu ugostit će sudionike 4. Međunarodnog ljetnog plesnog kampa. Ovaj projekt intenzivne edukacije za plesače okuplja više od 50 osoba iz Hrvatske i inozemstva koje će od 2. do 12. kolovoza istraživati i plesati u Svetvinčentu.

Kamp se održava u okviru suradnje Kina-CEEC, poznatije po nazivu Kina 16+1, koju su osnovale 2012. godine Republika Kina i 16 zemalja Istočne i Srednje Europe, uključujući i Republiku Hrvatsku. Zahvaljujući zajedničkim naporima svih zemalja sudionica, inicijativa je stvorila i postigla zavidne mehanizme suradnje i rezultate na mnogim područjima, a Kamp je vezan uz ona koja se odnose na kulturu, edukaciju te uže na plesnu umjetnost.

Međunarodni ljetni plesni kamp pokrenuo je u Kini 2015. godine Shi Bo, istaknuti plesni umjetnik i predavač na Pekinškoj plesnoj akademiji. Nakon uspješnih edicija, koje su se održavale u različitim dijelovima Kine, ove se godine prvi put seli na europsko tlo – u Hrvatsku i Mađarsku. Odabir hrvatskog mjesta nametnuo se kao logičan s obzirom na dugogodišnju plesnu povijest Svetvinčenta, pitoresknog istarskog gradića u kojem je osnovan i Mediteranski plesni centar (MPC). Održavanje susreta uklapa se i u viziju samog centra kao jedinstvenog regionalnog istraživačkog plesnog centra s međunarodnim značajem.

Kamp podrazumijeva dolazak umjetnika i pedagoga koji će kroz intenzivni dnevni program razmjenjivati iskustva i znanja iz područja europskih i kineskih tradicionalnih, folklornih i suvremenih formi. Partnerske su zemlje u ovoj ediciji Hrvatska, Kina i Mađarska, a uz sudionike (plesače, pedagoge i producente) iz tih zemalja sudjelovat će pedagoginje te studenti iz Litve, Poljske, Rumunjske i Makedonije. Uz spomenutnog osnivača kampa, Shi Boa, iz Kine dolaze i Ding Lin, plesačica i profesorica klasičnog plesa te Tan Hao, nagrađivani plesač i pedagog. Stiže Olga Žitluhina, koreografkinja, plesačica i pedagoginja te jedna od najutjecajnijih osoba suvremene plesne scene u Litvi, a iz Poljske dolazi Sylwia Hefczyńska-Lewandowska, plesačica i plesna pedagoginja s doktoratom kazališne umjetnosti. Iz Hrvatske – plesne će radionice voditi Martina Terzić, Martina Tomić (suvremeni ples) te Koviljka Marečić, Dario Marušić, Zoran Karlić i Branimir Šajina (istarski narodni plesovi, istarski restaurirani plesovi).

Jedan od najvažnijih ciljeva događaja za plesače jest vratiti se korijenima plesa, istražiti ih i preispitati ples i njegov značaj u današnjem vremenu. Sudionici će moći osim prezentacije vlastitih metoda usvojiti nove i time obogatiti vlastiti plesni vokabular, ostvariti kontakte u inozemstvu za buduće dugoročne suradnje te sudjelovati u nadolazećim, rastućim plesnim kampovima. Osim toga, tijekom 10 dana organiziran je bogat kulturni program za sve sudionike kojim će im se omogućiti upoznavanje hrvatske kulture kroz posjet lokalnim znamenitostima, prirodnim ljepotama i kulturnim organizacijama u Puli, Rovinju, Fažani, Dvigradu, Humu, Roču te na Brijunima.

Nakon boravka u Istri drugi se dio Kampa nastavlja u mađarskom mjestu Százhalombatta, gdje će sudionici prezentirati rezultate suradnje javnom izvedbom te prezentacijom stečenih plesnih vještina u sklopu festivala Summerfest Százhalombatta.

FOTO: FESTIVAL PLESA I NEVERBALNOG KAZALIŠTA