LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svijet za sebe

Lažna sloboda i obmane u Sjevernoj Koreji

Svima su poznati neobični običaji u Sjevernoj Koreji među kojima je, između ostalog, obavezno prisilno tugovanje nakon smrti vođe, inače vas kazne na sramotne načine. No, što se još događa iza “zatvorenih vrata”?

Svima su poznati neobični običaji u Sjevernoj Koreji među kojima je, između ostalog, obavezno prisilno tugovanje nakon smrti vođe, inače vas kazne na sramotne načine. No, što se još događa iza “zatvorenih vrata”?

U Sjevernoj Koreji postoji propagandno selo Kijong-Dong ujedno poznato i kao Selo mira. Diljem svijeta referira se kao propagandno selo jer u njemu nema žive duše. Kim Jong-Ilov otac ga je izgradio 1950-ih u svrhu prikazivanja superirornosti nad Južnom Korejom. Sadrži sve što ima svaki manji grad ili selo – ulične svjetiljke koje se pale prema satu i ulične čistače kako bi ostavili dojam aktivnosti. Korištenjem modernih teleskopa, otkrilo se kako neki prozori uopće nemaju stakla, a sobe su prazne i bez namještaja, neke i bez zidova. Ujedno ima i najveći jarbol za zastavu Sjeverne Koreje koja je teška 136 kilograma. Evo još nekoliko činjenica koje možda niste znali:

1. Građani Sjeverne Koreje imaju šest radnih dana, a sedmi dan su prisiljeni na “volonterski” rad kako doslovno ne bi imali sekunde slobodnog vremena.

2. Broj internetskih korisnika je 605 što je zapravo nula posto.

Sj Koreja internet
 
FOTO: presstv.ir
 

3. Sjeverna Koreja prodaje svoje ljude u ropstvo ruskim drvodjelnim kampovima.

4. Glasanje se održava svakih pet godina s time da je na glasačkom papiriću uvijek samo jedno ime.

5. Smaknuća se ponekad izvršavaju minobacačem.

6. Pismeni ste ukoliko znate napisati ime “Kim Il-Sung”.

7. U Sjevernoj Koreji je trenutno 103. , a ne 2014. godina. Naime, računaju godine od rođenja Kim-Il Sunga koji je rođen 15. travnja 1912. godine No, pri računanju se uvijek od trenutne godine oduzima 1911 jer ne uračunavaju nultu godinu.

8. Običnim građanima je već u navici i instinktu prvo spašavati kipove Kim Il-Sunga u slučaju požara. Čak postoje i zasebni bunkeri za kipove u slučaju rata.

9. Svako kućanstvo i poslovni prostori imaju vladin radio koji se nikada ne može ugasiti, samo stišati.

10. Svi učitelji i profesori su 1990-ih morali znati svirati harmoniku – prije no što bi dobili učiteljsku dozvolu, morali su na ispit iz sviranja.

11. Sjevernokorejski “istraživači” su zaključili kako je Sjeverna Koreja druga najsretnija zemlja na svijetu poslije Kine.

 
Sj Koreja tuga
 
FOTO: scpr.org
 

12. Koncentracijski logor Hoeryong trenutno drži 50 tisuća žene i djece podvrgnute eksperimentima, mučenju i ropstvu što je u potpunosti usporedivo s holokaustom.

13. Sjeverna Koreja ima svemirski program koji uspješno funkcionira svega dvadeset posto.
 
14. Službeni podaci o Kim Jong Il-u pokazuju kako je naučio hodati u starosti od tri tjedna, a govoriti s osam tjedana. Dok je pohađao sveučilište Kim Il Sung, navodno je napisao 1 500 knjiga i šest kompletnih opera u vremenu od tri godine U njegovoj službenoj biografiji piše kako su njegove opere “najbolja glazba na svijetu”.
 
15. Prodaja, konzumiranje i posjedovanje marihuane je potpuno legalno te se preporuča kao zdravija varijanta od pušenja duhana. Štoviše, posjetioci su potvrdili kako su vidjeli usjeve pokraj cesta.
 
16. Postoji kazna koja se naziva “trogeneracijska osuda” što znači da, kad vas pošalju u zatvor, bit ćete poslani u kamp sa cijelom svojom obitelji, a to vrijedi i za sljedeće dvije generacije koje se ondje rode.

Posljednja činjenica je ujedno možda i najironičnija: U sjevernokorejskom ustavu piše kako je “Građanima garantirana sloboda govora, medija, vijeća, javnog prikazivanja i zajednica”.

FOTO: GOOGLE