LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iako Europa dominira, još jedan kontinent ostvaruje svoju prominentnost...

Kojih je 10 gradova bilo najpoželjnije posjetiti ove godine?

Euromonitor, kao tvrtka koja istražuje tržište, u svojem je izvješću obznanio da je Europa i dalje turistima jedna od najprivlačnijih odredišnih destinacija sa svojih 8 gradova na popisu, međutim, jedan kontinent bi to mogao s vremenom promijeniti.

Euromonitor, kao tvrtka koja istražuje tržište, u svojem je izvješću obznanio da je Europa i dalje turistima jedna od najprivlačnijih odredišnih destinacija sa svojih 8 gradova na popisu, međutim, jedan kontinent bi to mogao s vremenom promijeniti.

Europa je pobjednik u turističkoj utakmici 2022., stoji u novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta sa sjedištem u Velikoj Britaniji pod nazivom – bez ikakve pristranosti – Euromonitor.

Svake godine njihovo godišnje izvješće uspoređuje privlačnost između 100 gradova diljem svijeta podijeljenih u šest kategorija uključujući:  turističku politiku i izvedbu, održivost, infrastrukturu, zdravlje i sigurnost te gospodarsku izvedbu.

U vrijeme prije pandemije, kada je Indeks rangirao vodeća odredišta po broju međunarodnih dolazaka, na vrhu popisa dominirala su azijska odredišta s Hong Kongom i Bangkokom koji su bili na čelu.

Ali sada, već drugu godinu zaredom, Pariz je zadržao prvo mjesto na Indeksu 100 najboljih gradskih destinacija 2022., dok su osam od 10 najboljih gradova njegovi europski susjedi.

Novo izvješće, koje je ekskluzivno prikupio CNN, hvali glavni grad Francuske kao "svjetsku destinaciju s najboljim učinkom", zbog "iznimnih faktora u svim stupovima turističke politike i atraktivnosti, turističke infrastrukture i turističkog utjecaja".


'Pozitivna godina'

 

Dubai je ponovno bio broj dva na listi, ali je zauzeo prvo mjesto kada je riječ o stvarnim međunarodnim dolascima. Više od 12 milijuna dolaznih putovanja obavljeno je u Dubaiju ove godine - što je gotovo dvostruko više od prošlogodišnjih rezultata. Tomu bi u velikoj mjeri pomogao odgođeni Expo 2020 Dubai, koji je trajao od listopada 2021. do ožujka 2022.

Globalno, dolasci su porasli za više od 80% ove godine u smislu broja putovanja.

"Iako je 2022. bila pozitivna godina za sektor putovanja, put je do potpunog oporavka nakon pandemije dug, a vladina potpora ostaje kritična u svim regijama", rekao je Euromonitor. Ukazao je na strmovito rastuću inflaciju, pogoršanje gospodarskih uvjeta i rat u Ukrajini kao čimbenike koji će vjerojatno utjecati na brzinu oporavka turizma.


Azija je ta koju treba gledati

 

Ukupno 40 europskih gradova prikazano je na ljestvici, s Italijom (šest gradova), Španjolskom (pet gradova) i Grčkom (četiri grada), koji su najveći hitovi u zapadnoj Europi.

Amsterdam je bio na trećem mjestu, Madrid na četvrtom, Rim na petom, a London je ove godine porastao za dva mjesta, odnosno, s osmog na šesto mjesto. München i Berlin također su skočili na ljestvici za dva mjesta - na 7., odnosno 8. mjesto, dok se Barcelona popela za jedno mjesto.

New York se smjestio na posljednje mjesto u top 10, iako je izvješće zabilježilo da su američki gradovi ukupno pokazali "snažan oporavak u turističkoj izvedbi".

Azija je imala mješoviti učinak na regionalnoj razini, zbog ograničenja putovanja povezanih s Covidom, ali azijski su gradovi ostvarili neke od najvećih skokova u svojem utjecaju. Singapur je skočio 30 mjesta na ljestvici, a Euromonitor ga je pohvalio kao "poslovno najpovoljnije odredište, s pojednostavljenim oporezivanjem i velikim udjelom kvalificiranih zaposlenika".

Afrika i Bliski istok imali su najbolje rezultate glede zdravlja i sigurnosti.

Putovanja unutar regije, ublažavanje ograničenja povezanih s Covidom i oporavak međunarodnih putovanja bili su ključni za privlačnost gradova koji su zablistali 2022. godine.

Međutim, rekao je Euromonitor, "Azija je regija koju treba promatrati 2023., jer će povratak međunarodnih putovanja, kako dolaznih tako i odlaznih, sigurno uzdrmati ljestvicu."

Euromonitorov Indeks 10 najboljih gradskih destinacija 2022. glasi:
1. Pariz
2. Dubai
3. Amsterdam
4. Madrid
5. Rim
6. London
7. München
8. Berlin
9. Barcelona
10. New York

FOTO: PIXABAY