LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Turska i Sirija

Iz Turske stižu užasne snimke potresa, stručnjak otkriva: „Bio je 5600 puta jači od zagrebačkog“

Društvenim se mrežama šire snimke koje jasno prikazuju moć ove prirodne sile.

Društvenim se mrežama šire snimke koje jasno prikazuju moć ove prirodne sile.

U ranim jutarnjim satima Tursku i okolne zemlje pogodio je razarajući potres magnitude 7.8 po Richteru. Prema najnovijim podacima, poginulo je više od 1500 ljudi, a ozlijeđenih ih je više od 5 tisuća. Najviše informacija o žrtvama dolazi iz Turske, u kojoj je zabilježen epicentar. Velik broj poginulih bilježi i susjedna Sirija.

Riječ je o potresu koji se dogodio na užasno plitkom području, na dubini od 18 kilometara, što je loša vijest jer to uzrokuje izuzetno velika razaranja.

Turska je na vrlo aktivnom seizmološkom području jer se velikim dijelom nalazi na anadolskoj ploči i sada se dogodio rasjed koji se zove istočni anadolski rasjed. Nažalost, na ovom području se tako jaki potresi očekuju. Jutrošnji potres aktivirao se kretanjem arapske i afričke ploče koja je sa sjevera gurala anadolsku ploču. I kada je došlo do njihova spoja nastao je rascjep širine oko 25 kilometara I oko 200 kilometara dužine što je dovelo do ovako snažnog potresa -  komentirao je Jutarnji list seizmolog Tomislav Fiket.

Prema riječima seizmologinje Ines Ivančić, turski potres je nekoliko tisuća puta jači od onog koji je prije tri godine pogodio zagrebačko područje.

Turska je na vrlo aktivnom seizmološkom području jer se velikim dijelom nalazi na anadolskoj ploči i sada se dogodio rasjed koji se zove istočni anadolski rasjed. Nažalost, na ovom području se tako jaki potresi očekuju. Jutrošnji potres aktivirao se kretanjem arapske i afričke ploče koja je sa sjevera gurala anadolsku ploču. I kada je došlo do njihova spoja nastao je rascjep širine oko 25 kilometara I oko 200 kilometara dužine što je dovelo do ovako snažnog potresa


Tom prilikom oslobodila se energija 125 puta veća nego u slučaju potresa u Petrinji i 5.600 veća nego kod zagrebačkog potresa - rekla je Ivančić za Jutarnji list.


Uznemirujuće snimke


Društvenim se mrežama šire snimke koje jasno prikazuju moć ove prirodne sile.

 
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT