LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veliki krah

IT stručnjak objasnio jučerašnji pad Facebooka, Instagrama i WhatsAppa

Pad je onemogućio korištenje nekoliko najvećih platformi na više od 5 sati, a nije dugo trebalo da postane izvor humora.

Pad je onemogućio korištenje nekoliko najvećih platformi na više od 5 sati, a nije dugo trebalo da postane izvor humora.

Marko Rakar, hrvatski IT ekspert, u emisiji Novi dan N1 televizije objasnio je jučerašnji pad tri ogromne društvene mreže, Facebooka, Instagrama i WhatsAppa. Podsjetimo, ta tri servisa, koje koristi više od tri i pol milijarde ljudi, jučer su bili nedostupni na više od 5 sati.

Rakar je objasnio kako je do pada došlo zbog DNS servisa, odnosno povezivanja adrese tih stranica s adresama računala koja im žele pristupiti:
– Neposredni razlog zašto nismo mogli doći do kompletne Facebook infrastrukture je nedostupnost DNS servisa, to je nešto što sva računala koriste, on služi da se neka tekstualna adresa (npr. Facebook.com) pretvori u fizičku adresu računala na koje moramo pristupiti. A DNS je pao jer se očigledno dogodila greška u BGP protokolu, a to je de facto internet navigacija. Ona kaže kako da od računala dođete do adrese na koju vam je DNS odgovorio. – rekao je u emisiji Novi dan N1 televizije, prenosi Index
Sve su platforme pale istovremeno jer su integrirane – Facebook je već godinama vlasnik Instagrama i WhatsAppa. Rakar je objasnio kako Facebook ima antitrust odnos s američkim vlastima koje ga žele rastaviti na sastavne komponente, dok se u samoj kompaniji želi ostvariti što jača integracija. 

Što se tiče dijeljenja podataka u svrhu prilagođavanja algoritama korisnicima, Rakar tvrdi kako je takva situacija teoretski moguća, ali se zbog zakonskih normi u Europi to ne smije raditi.
– Pitanje je rade li to oni doista, ali imaju tehničku mogućnost da to izvedu. Ovisno o jurisdikciji, negdje smiju, u Europi zbog GDPR-a vjerojatno ne, barem sigurno ne legalno.
Nakon ovog pada mnogi su počeli raspravljati o eventualnom fatalnom krahu Facebooka, ali Rakar ne vjeruje da je to moguće zbog tisuća i tisuća decentraliziranih servera na kojima se platforma nalazi.

Ovaj pad mreža izazvao je lavinu šala i memeova, a s njim su se šalili i na službenom nalogu Twittera, poželjevši dobrodošlicu „doslovno svima”.
FOTO: PIXABAY