POSEBNA PRAVILA
Istraživanje otkrilo da mnogi ljudi krivo jedu čokoladu, jeste li i vi jedni od njih?
Omiljena poslastica mnogih, čokolada, ima svoja pravila, a čini se da brojni od nas za ta pravila ipak ne znaju.
Omiljena poslastica mnogih, čokolada, ima svoja pravila, a čini se da brojni od nas za ta pravila ipak ne znaju.
Čokolada je mnogima omiljena poslastica, a prema najnovijem istraživanju, piše B92, čak 78 posto ispitanika konzumira čokoladu na pogrešan način.
Naime, znanstvenici koji se bave prehrambenom znanosti otkrili su da većina ispitanika prvo stavlja čokoladu u frižider prije konzumiranja, što zapravo nije preporučljivo. Najbolje je čuvati čokoladu na temperaturi od oko 18 stupnjeva Celzijevih, što znači da je najbolje čuvati je u kuhinji.
Druga česta pogreška koju ljudi čine je žvakanje čokolade. Da, dobro ste pročitali, žvakanje nije poželjno, a stručnjaci savjetuju da pustite čokoladu da se polako topi u ustima. Na taj način, kakao maslac ima priliku obložiti vaše nepce i osloboditi sve bogate okuse čokolade.
Također, može vas iznenaditi činjenica da je najbolje konzumirati čokoladu ujutro, između 9 i 11 sati. To je zbog činjenice da su okusi najintenzivniji kada je nepce svježe, a kofein u čokoladi može vam pružiti poticaj za početak dana.
Stručnjaci su također otkrili još nekoliko zanimljivosti vezanih uz konzumaciju čokolade. Preporučuju da je jedete u malim količinama, kako biste izbjegli prekomjerno stimuliranje receptora za okus. Osim toga, savjetuje se eksperimentiranje, odnosno kombiniranje čokolade s drugom hranom. Na primjer, možete isprobati kombinaciju mliječne ili bijele čokolade s gorkim namirnicama, ili pak kombinaciju gorke čokolade s hranom koja je slanija.
Naime, znanstvenici koji se bave prehrambenom znanosti otkrili su da većina ispitanika prvo stavlja čokoladu u frižider prije konzumiranja, što zapravo nije preporučljivo. Najbolje je čuvati čokoladu na temperaturi od oko 18 stupnjeva Celzijevih, što znači da je najbolje čuvati je u kuhinji.
Druga česta pogreška koju ljudi čine je žvakanje čokolade. Da, dobro ste pročitali, žvakanje nije poželjno, a stručnjaci savjetuju da pustite čokoladu da se polako topi u ustima. Na taj način, kakao maslac ima priliku obložiti vaše nepce i osloboditi sve bogate okuse čokolade.
Također, može vas iznenaditi činjenica da je najbolje konzumirati čokoladu ujutro, između 9 i 11 sati. To je zbog činjenice da su okusi najintenzivniji kada je nepce svježe, a kofein u čokoladi može vam pružiti poticaj za početak dana.
Stručnjaci su također otkrili još nekoliko zanimljivosti vezanih uz konzumaciju čokolade. Preporučuju da je jedete u malim količinama, kako biste izbjegli prekomjerno stimuliranje receptora za okus. Osim toga, savjetuje se eksperimentiranje, odnosno kombiniranje čokolade s drugom hranom. Na primjer, možete isprobati kombinaciju mliječne ili bijele čokolade s gorkim namirnicama, ili pak kombinaciju gorke čokolade s hranom koja je slanija.
OZNAKE:
FOTO:
UNSPLASH