LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Približava se asteroid

Hoće li život na Zemlji završiti 16. ožujka 2880.?

Prvi put je viđen 1950. godine, a ponovo se ukazao pedeset godina poslije i sada ide prema Zemlji...

Prvi put je viđen 1950. godine, a ponovo se ukazao pedeset godina poslije i sada ide prema Zemlji...

Sudnji dan – čini se kao da je došao i otišao bezbroj puta do sad.

Međutim, jedno predviđanje kraja svijeta muči astronome već gotovo pola stoljeća. NASA-ini znanstvenici promatraju asteriod nazvan 1950 DA, čija putanja trenutno pokazuje kako će se sudariti sa Zemljom 16. ožujka 2880. godine

Potencijalno kobni asteroid ima promjer nešto veći od jednog kilometra i prema Zemlji putuje brzinom od 15 kilometara na sat. Ukoliko udari u Zemlju, predviđa se kako će udariti u Atlantski ocean brzinom većom od 60 000 kilometara na sat.

Asteroid su znanstvenici prvi put uočili 26. veljače 1950. godine Promatrali su ga sedamnaest dana, ali je onda nestao s vidika na pedeset godina. Iako znanstvenici predviđaju kako šanse za sudar iznose 0.3%, ističu kako je to ipak 50% veća šansa za sudar od bilo kojeg drugog asteroida prije. Ukoliko dođe do sudara, jačina eksplozije će biti jednaka eksploziji 44 000 megatona TNT-a.

Kako priče o asteroidima nisu samo plod ljudske mašte, pokazuje nam i dugačka povijest Zemlje. Ovakvi, ali i veći asteroidi su udarali u naš planet. Tako je, primjerice, jedan od njih prije 65 milijuna godina zaključio doba dinosaura.

Međutim, znanstvenici ističu kako nema razloga za zabrinutost. Ako se na kraju i ustanovi da se asteroid 1950 DA mora preusmjeriti, kroz stotine godina sigurno će se razviti određena metoda koja će to učiniti jednostavnim.

 

FOTO: FLICKR