LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Smells like 5 million dollars

Gitara Kurta Cobaina prodana za vrtoglav iznos

20-ak godina poslije smrti Kurta Cobaina prodana je za gotovo 5 milijuna dolara.

20-ak godina poslije smrti Kurta Cobaina prodana je za gotovo 5 milijuna dolara.

Električna gitara Fender Mustang pjevača Kurta Cobaina iz 1969. iz Nirvaninog znamenitog glazbenog spota iz 1991., Smells Like Teen Spirit prodana je na aukciji za gotovo 5 milijuna dolara na Julien's Auctions u nedjelju.

Prodan je kolekciji Jima Irsaya iz Indianapolisa u ratu nadmetanja među kolekcionarima iz cijelog svijeta koji su sudjelovali u internetskoj i telefonskoj aukciji. Gitara je prodana za otprilike 4,5 milijuna dolara, što je daleko nadmašilo njezinu prvobitnu procjenu od 600.000 dolara.

Cobain je ovu Fender Mustang iz 1969. godine, ljevoruku gitaru s odgovarajućom glavom instrumenta smatrao jednom od svojih omiljenih gitara te je to istaknuo i u svom posljednjem intervjuu za Guitar World:

– Ja sam ljevoruk, a nije baš lako pronaći ljevoruke gitare po razumnoj cijeni, a da su pritom visoke kvalitete. Ali, od svih gitara na cijelom svijetu, Fender Mustang mi je najdraži. Posjedovao sam samo dva takva primjerka.

Gitara je također korištena u studiju tijekom snimanja pjesama Nevermind i In Utero, kao i brojnih istaknutih nastupa uživo. Ponosno je prikazana u Seattle's Experience Music Projectu, koji se sada zove MoPOP Museum of Pop Culture, te fotografirana i odabrana za prestižnu Zbirku gitara.

Kao potporu Mjesecu svijesti o mentalnom zdravlju, obitelj Cobain donirala je dio prihoda od prodaje gitara i drugih odabranih Cobainovih artikala za Kicking The Stigma — Irsays inicijativu za podizanje svijesti o poremećajima mentalnog zdravlja i uklanjanje stigme povezane s tim bolestima.

– Velika mi je čast da se ova legendarna gitara, jedna od kulturno najznačajnijih i povijesno najvažnijih gitara Kurta Cobaina i u cijeloj povijesti rock glazbe vrati u moju rodnu državu Indianu kako bi bila dio renomirane kolekcije memorabilija Jima Irsaya  rekao je Darren Julien, predsjednik i glavni izvršni direktor Julien's Auctions.

– Ova aukcija koja se dogodila jednom u životu bila je jedna od najvećih privilegija u mojoj profesionalnoj karijeri i dolično sam zadovoljan što će prihod također privući prijeko potrebnu pozornost svijesti o mentalnom zdravlju.

Kada se Nirvana 1991. probila sa svojim hit singlom Smells Like Teen Spirit, bend nije imao pojma kakav su pomak pokrenuli u glazbenom svemiru. Tako ta pjesma je postala glazbena ikona u povijesti glazbe najavljujući alternativnu grunge eru 90-ih i postajući jedna od najpoznatijih pjesama i glazbenih spotova svih vremena.

Himna generacije X s njihovog drugog albuma Nevermind – koji je nedavno proslavio svoju 30. godišnjicu  pretvorila je underground trojac Cobaina, Krista Novoselića i Davea Grohla u Seattleu u senzaciju preko noći. Pjesma je pozvala na tinejdžersku pobunu i tjeskobu naglašenu intenzitetom Cobainovog nezaboravnog stila izvedbe u popratnom glazbenom spotu uz pjesmu.
FOTO: PEXELS