LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kulturna komemoracija

Najavljena izložba i koncert u Sveučilišnoj knjižnici i galeriji u Splitu

Mario Peručić bio je nastavnik gitare u Glazbenoj školi Josipa Hatzea, a obilježio je brojne generacije danas poznatih i priznatih solista.

Mario Peručić bio je nastavnik gitare u Glazbenoj školi Josipa Hatzea, a obilježio je brojne generacije danas poznatih i priznatih solista.

U petak, 6. svibnja u 19 sati na Odjelu specijalnih zbirki Sveučilišne knjižnice u Splitu organizira se izložba povodom sjećanja na Marija Peručića, prvog nastavnika gitare u Glazbenoj školi Josipa Hatzea.

Bit će održan i koncert u Sveučilišnoj galeriji, a na programu će se naći poznata djela za solo gitaru kao i komorna djela koja uključuju taj instrument. Nastupat će bivši Peručićevi učenici, danas priznati solisti.

Splitski studenti uživali uz ljetno kino na kampusu



Peručić je knjižnici donirao brojnu notnu građu od oko 500 jedinica, a radi se o skladbama nastalima od 1926 do 2002. godine.

Donosimo pregled cijena smještaja za studente u najvećim hrvatskim gradovima


Autorica izložbe je Ivanka Prusac.

― Ovom izložbom pokušala sam na poseban način osvijetliti njegov rad glazbenog pedagoga, notografa i graditelja instrumenata. Listajući u više navrata partiture iz svih krajeva svijeta, za oko mi je zapela rukopisna građa. Osjećala sam se kao da sam pronašla davno izgubljeno blago ― rekla je Prusac za Sveučilište.
Mario Peručić (1938. ― 2013.) po struci je bio građevinski tehničar, a izabran je za nastavnika gitare u Glazbenoj školi Josipa Hatzea nakon uvođenja nastave tog instrumenta u program. Šest razreda glazbene škole završio je u Zadru, a diplomu srednje glazbene škole dobio je u Mariboru 1975. godine. Osim gitare, svirao je i lutnju, a bavio se i fotografijom, astronomijom, brušenjem leća i konstrukcijom stakalaca.
FOTO: PIXABAY