LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kulturna komemoracija

Najavljena izložba i koncert u Sveučilišnoj knjižnici i galeriji u Splitu

Mario Peručić bio je nastavnik gitare u Glazbenoj školi Josipa Hatzea, a obilježio je brojne generacije danas poznatih i priznatih solista.

Mario Peručić bio je nastavnik gitare u Glazbenoj školi Josipa Hatzea, a obilježio je brojne generacije danas poznatih i priznatih solista.

U petak, 6. svibnja u 19 sati na Odjelu specijalnih zbirki Sveučilišne knjižnice u Splitu organizira se izložba povodom sjećanja na Marija Peručića, prvog nastavnika gitare u Glazbenoj školi Josipa Hatzea.

Bit će održan i koncert u Sveučilišnoj galeriji, a na programu će se naći poznata djela za solo gitaru kao i komorna djela koja uključuju taj instrument. Nastupat će bivši Peručićevi učenici, danas priznati solisti.

Peručić je knjižnici donirao brojnu notnu građu od oko 500 jedinica, a radi se o skladbama nastalima od 1926 do 2002. godine.

Autorica izložbe je Ivanka Prusac.

― Ovom izložbom pokušala sam na poseban način osvijetliti njegov rad glazbenog pedagoga, notografa i graditelja instrumenata. Listajući u više navrata partiture iz svih krajeva svijeta, za oko mi je zapela rukopisna građa. Osjećala sam se kao da sam pronašla davno izgubljeno blago ― rekla je Prusac za Sveučilište.
Mario Peručić (1938. ― 2013.) po struci je bio građevinski tehničar, a izabran je za nastavnika gitare u Glazbenoj školi Josipa Hatzea nakon uvođenja nastave tog instrumenta u program. Šest razreda glazbene škole završio je u Zadru, a diplomu srednje glazbene škole dobio je u Mariboru 1975. godine. Osim gitare, svirao je i lutnju, a bavio se i fotografijom, astronomijom, brušenjem leća i konstrukcijom stakalaca.
FOTO: PIXABAY