LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
COVID-19

Francuski stručnjaci komentirali potez otvaranja škola

Uskoro će se otvoriti škole u nekoliko većih država diljem Europe, a prva je to učinila Danska. Francuski stručnjaci komentirali su prednosti i nedostatke te odluke.

Uskoro će se otvoriti škole u nekoliko većih država diljem Europe, a prva je to učinila Danska. Francuski stručnjaci komentirali su prednosti i nedostatke te odluke.

U Danskoj su već otvorene, u Norveškoj se trebaju otvoriti za 8 dana, u Njemačkoj 4. svibnja, a u Francuskoj i Švicarskoj škole bi se trebale otvoriti 11. svibnja. No, koliko je otvaranje škola uopće siguran i dobar potez u ovo vrijeme pitanje je koje muči mnoge, a na koji su odgovore dali francuski stručnjaci, piše Index.hr.


Vezano: Otvorenje škola na sjeveru primjer života nakon koronavirusa


Nešto je manji rizik da se zbog otvaranja škola djecu dovede u opasnost jer, prema podacima Francuske agencije za javno zdravlje, svega je 0,6% djece mlađe od 15 godina koji su imali teži oblik oboljenja od bolesti COVID-19. Francuski epidemiolog Antoine Flahault i sam tvrdi da još ne zna točan razlog zbog kojega su djeca u ovoj pandemiji otpornija na teže simptome ove bolesti.

Drugi problem ili posljedica otvaranja škola bio bi prijenos virusa s djece na odrasle, a posebno na rizične skupine. Ovdje postoji nekoliko nepoznanica i nagađanja, no profesor Jean-François Delfraissy, predsjednik Znanstvenog vijeća za COVID-19, navodi da količina virusa kod djece vjerojatno nije toliko visoka kao kod starijih, iako dodaje da nema još dovoljno podataka da bi to potvrdio sa sigurnošću. Testiranje na Islandu, u kojem je utvrđeno da nijedno dijete mlađe od 10 godina nije bilo pozitivno, ide u prilog ovim mišljenjima.

– Suprotno gripi kod koje su djeca glavni prenositelji, čini se da u slučaju koronavirusa izlučuju manje virusa. – rekla je Odile Launay, stručnjakinja za zarazne bolesti u bolnici Cochin u Parizu.

Otvaranje škola ima i neke prednosti, a to je da se roditelji mogu vratiti na posao bez da ostavljaju djecu s bakama i djedovima koji spadaju u rizičnu skupinu, a osim toga taj će potez biti dobra odluka i zbog pristupa obrazovanju za djecu koja su siromašnija, navodi Flahault.

FOTO: UNSPLASH