LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Živjeti odsječen od ostatka svijeta

FOTO: Najizoliranija mjesta na Zemlji

Pogledajte fascinantne fotografije nekih od najizoliranijih naselja na Zemlji koja daju novo značenje izreci "živjeti usred ničega".

Pogledajte fascinantne fotografije nekih od najizoliranijih naselja na Zemlji koja daju novo značenje izreci "živjeti usred ničega".

Nasuprot svjetskim metropolama poput New Yorka, Los Angelesa ili Pariza, koje svoje stanovništvo broje u milijunima, postoje mnoge male zajednice koje imaju svega koju stotinu stanovnika. Većina takvih gradića ipak se oslanja na redovne veze s većim gradovima o kojima ovise njihovi stanovnici.

No, neki gradići razvili su se na mjestima gdje je, zbog nedostatka lako dostupnih većih gradova i geografskih prepreka, bilo kakva komunikacija s drugim mjestima gotovo nemoguća. Donosimo vam fascinantne fotografije devet gradova koji su niknuli upravo na takvim mjestima i daju novo značenje izreci živjeti usred ničega.

1. Edinburgh of the Seven Seas, Tristan da Cunha

Ova naselje na otoku Tristan da Cunha smještenom u južnom Atlantskom oceanu udaljeno je oko 2000 kilometara od najbližeg naseljenog mjesta i smatra se jednim od najizoliranijih zajednica na svijetu. Naselje je dobilo ime u čast posjeta Vojvode od Edinburgha 1867. godine, no njegovi stanovnici, njih tristotinjak, zovu ga jednostavno Naselje. Najbrži način kojim možete posjetiti ovo mjesto je šestodnevno putovanje brodom iz Južnoafričke Republike, njihovog najbližeg kontinentalnog susjeda. 

FOTO: WikimediaCommons

2. Whittier, Aljaska (SAD)

Samo jedna cesta vodi u ovaj gradić na jugu Aljaske, i prolazi kroz 4.5 km dugi tunel sa samo jednim prometnim trakom koji se zatvara kad padne mrak. Iako broj stanovnika znatno naraste tijekom ljetnih mjeseci, Whittier broji oko 200 stanovnika tijekom zime. Većina njih živi zajedno u zgradi visokoj 14 katova zvanoj Begich Towers, u kojoj se nalaze i gradska pošta, trgovina i crkva.

FOTO: Flickr

3. Villa Las Estrellas, Antarktika

Jedno od samo dva civilna naselja na Antarktici, otok Villa Las Estrellas nudi sve pogodnosti koje možete poželjeti u malome gradiću. Iako ima samo stotinjak stanovnika, Villa Las Estrellas može se podičiti teretanom, crkvom, poštom, ali i suvenirnicom za znatiželjne turiste. Grad ima i funkcionalnu internet vezu, no njome se može koristiti isključivo gradska škola, koja posjeduje tri računala.

FOTO: WikimediaCommons

4. La Rinconada, Peru

Smještena na više od 5000 m nadmorske visine u Peruanskim Andama, La Rinconada se može pohvaliti titulom najvišeg naseljenog mjesta na Zemlji. Usprkos nedostatku tekuće vode i ekstremne nadmorske visine, La Rinconada je uspjela privući otprilike 50000 stanovnika. Ako se pitate što je privuklo toliko ljudi u ovaj grad, odgovor je jednostavan. Rudnici zlata koji se nalaze ispod masivnog ledenjaka La Bella Durimiente koji se nalazi povrh grada.

 

FOTO: WikimediaCommons

5. Selo Supai, Arizona (SAD)

Selo Supai nalazi se na rezervatu Havasupai i dostupno je jedino helikopterom ili pješice, stazom dugom gotovo 13 kilometara koja ga spaja sa glasovitom Route 66. Iako je poprilično zabačeno, selo i dalje uspijeva privući brojne turiste, prvenstveno zbog svoje pozicije u Grand Canyonu i blizine glasovitih Havasu vodopada

FOTO: WikimediaCommons

6. Coober Pedy, Australija

Prije stotinjak godina otkriveno je ležište opala u zabačenoj australskoj unutrašnjosti, što je revolucionariziralo tu industriju. Negostoljubiv pustinjski teren nije dozvoljavao gradnju rudarskog naselja na površini, pa su domovi ovoga gradića izgrađeni pod zemljom kako bi ih se učinilo pogodnima za život. Nešto manje od 2000 stanovnika danas može uživati u podzemnom baru, podzemnoj galeriji i čak tri podzemne crkve. Coober Pedy proizvodi većinu svjetske produkcije opala.

FOTO: Flickr

7. Longyearbyen, Norveška

Ovaj skandinavski gradić smješten je toliko sjeverno da je bliže Sjevernom polu nego Oslu, glavnom gradu Norveške. Naravno, temperature su izrazito niske tijekom cijele godine, s dugim i veoma mračnim zimama. Usprkos tim oštrim uvjetima Longyearbyen privlači mnogo doseljenika. Gotovo trećina od 3000 stanovnika koliko ih živi u ovom gradu su došljaci. Jedan od glavnih privlačnih faktora je i nevjerojatno niska stopa zločina, čemu pomaže i zakon koji ne dozvoljava doseljavanje ukoliko nemate zaposlenje i trajnu adresu u gradu. Iako je stopa zločina niska, stopa posjedovanja oružja je iznimno visoka, no razlog za to je obrana od polarnih medvjeda. Opasnost je tolika da gradska policija provodi zakon koji zahtijeva da svatko tko boravi izvan gradskih granica mora imati oružje i znati ga koristiti.

FOTO: WikimediaCommons

8. Palmerston, Cookovo Otočje

Ovaj udaljeni otok u južnom Tihom oceanu naseljen je prije 150 godina. Naselio ga je Englez William Marsters, koji je na njemu živio sa svoje tri supruge polinezijskog podrijetla. Naselje danas broji 62 stanovnika, od kojih samo tri nisu direktni Marstersovi potomci. Palmerston je dio Cookova otočja, a sastoji se od tri male otočića povezanih koraljnim grebenom. Na otok možete doći jahtom ili turističkim brodom, a možete i okušati sreću i probati se ukrcati na teretni brod koji dostavlja namirnice na otok dva puta godišnje.

FOTO: Flickr

9. Oaza Siwa, Egipat

Kao što vrijedi i za svaku drugu oazu, doći u Siwu nije lako. Okružena je stotinama kilometara užarene Saharske pustinje, pa je najbolje u nju doći unajmljenim autom ili noćnim autobusom iz Kaira. Turisti mogu šetati i vidjeti idilične maslinike, palmine šume i slatkovodne vodopade. Ove godine podignuta je i solarna elektrana kako bi opskrbila zajednicu električnom energijom, a izoliranost zajednice omogućila je lokalnom berberskom stanovništvu da održi svoju plemensku kulturu gotovo nepromijenjenom kroz stoljeća.

FOTO: WikimediaCommons

FOTO: FLICKR