LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Internet ili Facebook svima?

Facebook dronovi, sateliti i laseri donose svima internet

Facebook planira spojiti dvije trećine populacije na svijetu koja nema pristup internetu koristeći dronove, satelite i lasere.

Facebook planira spojiti dvije trećine populacije na svijetu koja nema pristup internetu koristeći dronove, satelite i lasere.

Mark Zuckerberg planira spojiti dvije trećine populacije na svijetu koja nema pristup internetu koristeći dronove, satelite i lasere.

Zuckerbergov plan uključuje flotu solarnih dronova, nisko orbitnih zemljnih i geosinkronih satelita te nevidljive i infracrvene zrake lasera, a zanimljivo je da je i Google najavio širenje internetskog pristupa koristeći balone. 

Facebook i ostale tehnološke kompanije prošle su godine lansirale internet.org kako bi povezali ljude koji još nemaju internet, a cilj im se polako ostvaruje. Naime u suradnji s Filipinima i Paragvajem uspjeli su povećati broj korisnika interneta na tim dijelovima svijeta.

– I dalje ćemo graditi takva partnerstva, ali spajanje cijelog svijeta zahtijevati će stvaranje nove tehnologije. –  rekao je osnivač Facebook-a u svom postu koji je ujedno privukao stručnjake iz NASA-e u svoj laboratorij.

Zuckerberg je također zaposlio i članove britanske tvrtke Ascenta koji su poznati po Zephyru, solarnoj letjelici koja je najduže letjela bez posade.

Internet ili Facebook svima?

Kritičari si postavljaju pitanje što zapravo Facebook želi postići ovim planom, omogućiti internet svima ili pak omogućiti Facebook svima. Jedan od kritičara, Ovumov analitičar Mark Little, ističe:

– Zuckerberg gura ovaj plan kao altruističan način spajanja više ljudi u svijetu i prikaziuje internet kao pravo čovjeka, ali povećanjem internetskih veza povećavaju se Facebook članovi i količina dijeljenja što zauzvrat stvara više prostora za oglašavanje i podizanje svojih prihoda na masivan način. –

Little također smatra da vjerojatno najveći problem oko povezivanja cijelog svijeta neće biti tehnologije, već brojne vlade koje će se teško uvjeriti da su alternativne mreže isplativije.

–  Mobilni operateri su uvijek pod prijetnjom od alternativnih načina isporuke internetskih usluga, a vladama postaje problem ako nacionalna komunikacija počiva na vanjskom poslužitelju. –  objasnio je Mark Little.

FOTO: FACEBOOK