LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Smanjenje proračuna

Europska unija smanjuje sredstva za Erasmus+. Kako će to utjecati na studente, profesore i ostale?

Europski parlament i nevladine udruge kritizirali su planove država članica Europske unije da smanje financiranje Erasmus+ programa za 295 milijuna eura, što je formalizirano u petak, 13. rujna 2024. godine.

Europski parlament i nevladine udruge kritizirali su planove država članica Europske unije da smanje financiranje Erasmus+ programa za 295 milijuna eura, što je formalizirano u petak, 13. rujna 2024. godine.

Države članice dogovorile su smanjenje proračuna za 2025. godinu, uključujući značajan rez Erasmus+ programa, poznatog po tome što omogućuje studentima, stažistima, profesorima i sportašima da studiraju i rade u inozemstvu. Ti rezovi opravdani su trenutnim financijskim pritiscima, posebno zbog rata u Ukrajini. No, mnogi zastupnici u Europskom parlamentu vide taj potez kao štetan za budućnost obrazovanja i mladih u Europi.

 

Oštro protivljenje zastupnika


Neki zastupnici, poput francuske zastupnice Emme Rafowicz, već su poduzeli korake kako bi se oduprijeli smanjenju proračuna. Rafowicz je najavila peticiju protiv smanjenja sredstava te je izrazila optimizam da će Europski parlament, kada idućeg mjeseca bude glasovao o proračunu, uspjeti vratiti financijska sredstva. Njezin kolega iz Poljske Andrzej Halicki također je osudio rezove, ističući važnost održavanja ulaganja u obrazovanje.


Splitsko-dalmatinska županija objavila privremene rezultate za Erasmus+ naknade putnih troškova


Rezovi i u programu Horizon Europe


Osim Erasmus+ programa, predloženi proračun predviđa i smanjenje od 400 milijuna eura za Horizon Europe, ključnu istraživačku inicijativu Europske unije. Mnogi smatraju da bi smanjenje financiranja tog programa moglo negativno utjecati na inovacije unutar unije. Europski parlament se u velikoj mjeri protivi tom smanjenju, naglašavajući potrebu za kontinuiranim ulaganjem u istraživanje i razvoj.

Prijavite se za stručnu praksu u inozemstvu i steknite dragocjeno iskustvo, čak i u ljetnim mjesecima


 

Mladi i nevladine organizacije zabrinuti


Europski forum mladih izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog smanjenja proračuna, ističući da bi taj potez mogao poslati pogrešan signal uoči pregovora o sljedećem višegodišnjem financijskom okviru. Mladi širom Europe i organizacije koje ih zastupaju zahtijevaju od institucija EU-a da odbace predloženi rez i osiguraju odgovarajuća sredstva za programe koji imaju dugoročni utjecaj na budućnost mladih.
IZVOR: EURONEWS
FOTO: CANVA PRO