LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europska godina mladih

Europska komisija pokrenula interaktivnu 3D platformu „Izrazi svoju viziju” putem koje će mladi krojiti budućnost Europe

Riječ je o središnjem online mjestu na kojem tijekom Europske godine mladih mladi iz svih krajeva Europe mogu snimiti vlastitu glasovnu poruku u kojoj daju svoju viziju budućnosti Unije – od pitanja zapošljavanja, uključenosti, mira i sigurnosti do klimatskih promjena, obrazovanja, mentalnog zdravlja te drugih područja i tema koje smatraju važnima.

Riječ je o središnjem online mjestu na kojem tijekom Europske godine mladih mladi iz svih krajeva Europe mogu snimiti vlastitu glasovnu poruku u kojoj daju svoju viziju budućnosti Unije – od pitanja zapošljavanja, uključenosti, mira i sigurnosti do klimatskih promjena, obrazovanja, mentalnog zdravlja te drugih područja i tema koje smatraju važnima.

S ciljem da čuje glas mladih Europljana i oblikuje Europsku uniju budućnosti u skladu s njihovom vizijom, Europska komisija pokrenula je novu interaktivnu 3D-digitalnu platformu Izrazi svoju viziju. Riječ je o središnjem online mjestu na kojem tijekom Europske godine mladih mladi iz svih krajeva Europe mogu snimiti vlastitu glasovnu poruku u kojoj daju svoju viziju budućnosti Unije – od pitanja zapošljavanja, uključenosti, mira i sigurnosti do klimatskih promjena, obrazovanja, mentalnog zdravlja te drugih područja i tema koje smatraju važnima.

Prilika je to svakoj mladoj osobi da jasno i glasno izrazi svoje mišljenje, ideje i težnje, bez obzira koliko male ili velike bile, i svojom vizijom kroji budućnost Europe. Svoju personaliziranu poruku na platformi može ostaviti na hrvatskom ili drugom službenom jeziku EU-a (plus norveškom, turskom, srpskom, sjevernomakedonskom i islandskom). Nakon dodavanja poruke iz svake snimke glasa generira se jedinstveni 3D-prikaz zvučnog zapisa koji je u interakciji sa svakom drugom snimkom na platformi – i omogućuje svima da slušaju bilo koji glas, na bilo kojem jeziku, na bilo kojem uređaju, u bilo kojem trenutku.

Povjerenica EU-a za mlade Mariya Gabriel je u povodu pokretanja nove platforme namijenjene mladima istaknula:

– Platforma Izrazi svoju viziju utjelovljuje mlad, utjecajan, dinamičan i otvoren duh sustvaranja koji prati Europsku godinu mladih. U tom duhu želimo potaknuti mlade u Europi da se uključe, progovore i podijele svoje brige i ideje o budućnosti. Ova platforma nije mogla doći u prikladnije vrijeme za sve mlade, ne samo kao europske građane nego i kao članove društva koje sada, više nego ikad, prolazi kroz izazovna vremena.

U vrijeme globalne pandemije i rata u Ukrajini glasovi mladih ljudi zaista su još potrebniji i značajniji.

Povjerenica Gabriel osvrnula se zato i na važnost koju nosi sama Europska godina mladih 2022.:

– Pozivamo sve mlade da se uključe i dignu svoj glas. Njihovi su glasovi presudna komponenta putovanja Europe prema rastu, znanju, inovacijama, prilikama i boljim, relevantnijim rješenjima usmjerenima na mlade. Pažljivo ćemo slušati i osigurati da se politike za mlade mogu razvijati u otvorenijem i susretljivijem okruženju te da se svi glasovi čuju i uvaže, kako ove, tako i u nadolazećim godinama.

Obilježavanju Europske godine mladih države članice daju ključan doprinos na nacionalnoj i lokalnoj razini promičući angažman mladih kroz brojne aktivnosti. U Hrvatskoj je do sada već organizirano oko 70 aktivnosti u sklopu kampanje Europska godina mladih, a u nadolazećim mjesecima predviđeno je još 47 aktivnosti, potvrdila je Marina Smernić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, ujedno nacionalna koordinatorica Europske godine mladih u Hrvatskoj.

Tako će se, primjerice, održati nacionalna konferencija na visokoj razini koju organizira Središnji državni ured za demografiju i mlade (SDUDM) u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije. Konferencijom se želi doprinijeti ciljevima Europske godine mladih, podržati mlade da iskoriste mogućnosti mobilnosti i druge mogućnosti na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini kako bi postali aktivni i angažirani europski građani te razvili osjećaj pripadnosti Europskoj uniji. Planiraju se i druga zanimljiva događanja, među kojima su proslava Dana Europe, Festival ulične umjetnosti, Festival europske kratke priče s natjecanjem za mlade, fotografsko natjecanje itd.

– Središnji državni ured za mlade i demografiju kao hrvatski nacionalni koordinator u Europskoj godini mladih kroz provedbu aktivnosti ukazuje na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Europska godina mladih pruža mladima brojne prilike za učenje, susrete i sudjelovanje u aktivnostima, kako u Hrvatskoj tako i u cijeloj Europskoj uniji, stoga ih najglasnije pozivam da se uključe u inicijative i aktivnosti koje pokrećemo. Ovdje smo zbog vas, ovo je vaša godina i prilika da se vaš glas čuje. – istaknula je Marina Smernić.

Iako je platforma Izrazi svoju viziju pokrenuta u okviru Europske godine mladih 2022, njezine ambicije protežu se i nakon 2022. godine, vjerujući da su mladi građani Europe najmoćniji katalizatori promjena i sukreatori budućih politika.

Spomenimo i da se ove godine održava 9. ciklus konzultacija s mladima pod nazivom Zajedno za održivu i inkluzivnu Europu, koji je u Hrvatskoj započeo Nacionalnom konferencijom Dijaloga EU-a s mladima u organizaciji Mreže mladih Hrvatske. Na konferenciji su predstavljene mogućnosti za mlade u okviru Europske godine mladih, naglasivši pritom važnost njihova uključivanja u donošenje odluka.

Europska godina mladih u Hrvatskoj je otvorena konferencijom SDUDM-a u Novskoj pod nazivom Mladi pokretači suvremenih industrija na kojoj su sudjelovali mladi hrvatski inovatori i predstavnici industrije videoigara, kao i mladi predstavnici industrija uključenih u suvremene globalne trendove.

 

O Europskoj godini mladih 2022.


Europsku godinu mladih 2022. pokrenula je Europska komisija kao godinu posvećenu osnaživanju onih koji su se toliko posvetili drugima, kako je najavila predsjednica Von der Leyen u govoru o stanju Unije 2021. Stoga je to godina koja je u potpunosti posvećena mladima s ciljem osnaživanja, poticanja i obogaćivanja mladih novim prilikama i novim načinima sudjelovanja i preuzimanja aktivne građanske uloge u društvu.

Kao opći cilj Europska godina mladih nastoji potaknuti sve mlade da dignu svoj glas i da sudjeluju dijeleći svoju viziju ključnih tema Godine mladih, kao i nade za budućnost Europe. Također, Godina mladih ima za cilj promovirati europske vrijednosti uz širenje poruka solidarnosti među mladima te pružiti potporu Ukrajini kroz sve vrste aktivnosti.

Istodobno, Europsku godinu mladih predstavlja duh sustvaranja i višestrukog sudjelovanja, čemu aktivno doprinose stotine organizacija mladih i dionika. Njihov se angažman ogleda u brojnim nacionalnim i lokalnim aktivacijama – više od 1650 aktivnosti diljem Europe već je dodano na web-stranicu Europske godine mladih s ciljem okupljanja mladih i uključivanja u Godinu mladih na pozitivan i relevantan način.

FOTO: UNSPLASH