LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europska godina mladih

Europska komisija pokrenula interaktivnu 3D platformu „Izrazi svoju viziju” putem koje će mladi krojiti budućnost Europe

Riječ je o središnjem online mjestu na kojem tijekom Europske godine mladih mladi iz svih krajeva Europe mogu snimiti vlastitu glasovnu poruku u kojoj daju svoju viziju budućnosti Unije – od pitanja zapošljavanja, uključenosti, mira i sigurnosti do klimatskih promjena, obrazovanja, mentalnog zdravlja te drugih područja i tema koje smatraju važnima.

Riječ je o središnjem online mjestu na kojem tijekom Europske godine mladih mladi iz svih krajeva Europe mogu snimiti vlastitu glasovnu poruku u kojoj daju svoju viziju budućnosti Unije – od pitanja zapošljavanja, uključenosti, mira i sigurnosti do klimatskih promjena, obrazovanja, mentalnog zdravlja te drugih područja i tema koje smatraju važnima.

S ciljem da čuje glas mladih Europljana i oblikuje Europsku uniju budućnosti u skladu s njihovom vizijom, Europska komisija pokrenula je novu interaktivnu 3D-digitalnu platformu Izrazi svoju viziju. Riječ je o središnjem online mjestu na kojem tijekom Europske godine mladih mladi iz svih krajeva Europe mogu snimiti vlastitu glasovnu poruku u kojoj daju svoju viziju budućnosti Unije – od pitanja zapošljavanja, uključenosti, mira i sigurnosti do klimatskih promjena, obrazovanja, mentalnog zdravlja te drugih područja i tema koje smatraju važnima.

Prilika je to svakoj mladoj osobi da jasno i glasno izrazi svoje mišljenje, ideje i težnje, bez obzira koliko male ili velike bile, i svojom vizijom kroji budućnost Europe. Svoju personaliziranu poruku na platformi može ostaviti na hrvatskom ili drugom službenom jeziku EU-a (plus norveškom, turskom, srpskom, sjevernomakedonskom i islandskom). Nakon dodavanja poruke iz svake snimke glasa generira se jedinstveni 3D-prikaz zvučnog zapisa koji je u interakciji sa svakom drugom snimkom na platformi – i omogućuje svima da slušaju bilo koji glas, na bilo kojem jeziku, na bilo kojem uređaju, u bilo kojem trenutku.

Povjerenica EU-a za mlade Mariya Gabriel je u povodu pokretanja nove platforme namijenjene mladima istaknula:

– Platforma Izrazi svoju viziju utjelovljuje mlad, utjecajan, dinamičan i otvoren duh sustvaranja koji prati Europsku godinu mladih. U tom duhu želimo potaknuti mlade u Europi da se uključe, progovore i podijele svoje brige i ideje o budućnosti. Ova platforma nije mogla doći u prikladnije vrijeme za sve mlade, ne samo kao europske građane nego i kao članove društva koje sada, više nego ikad, prolazi kroz izazovna vremena.

U vrijeme globalne pandemije i rata u Ukrajini glasovi mladih ljudi zaista su još potrebniji i značajniji.

Povjerenica Gabriel osvrnula se zato i na važnost koju nosi sama Europska godina mladih 2022.:

Biraju li studenti fakultete prema osobnim preferencijama ili potrebama tržišta rada?


– Pozivamo sve mlade da se uključe i dignu svoj glas. Njihovi su glasovi presudna komponenta putovanja Europe prema rastu, znanju, inovacijama, prilikama i boljim, relevantnijim rješenjima usmjerenima na mlade. Pažljivo ćemo slušati i osigurati da se politike za mlade mogu razvijati u otvorenijem i susretljivijem okruženju te da se svi glasovi čuju i uvaže, kako ove, tako i u nadolazećim godinama.

Obilježavanju Europske godine mladih države članice daju ključan doprinos na nacionalnoj i lokalnoj razini promičući angažman mladih kroz brojne aktivnosti. U Hrvatskoj je do sada već organizirano oko 70 aktivnosti u sklopu kampanje Europska godina mladih, a u nadolazećim mjesecima predviđeno je još 47 aktivnosti, potvrdila je Marina Smernić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, ujedno nacionalna koordinatorica Europske godine mladih u Hrvatskoj.

Tako će se, primjerice, održati nacionalna konferencija na visokoj razini koju organizira Središnji državni ured za demografiju i mlade (SDUDM) u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije. Konferencijom se želi doprinijeti ciljevima Europske godine mladih, podržati mlade da iskoriste mogućnosti mobilnosti i druge mogućnosti na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini kako bi postali aktivni i angažirani europski građani te razvili osjećaj pripadnosti Europskoj uniji. Planiraju se i druga zanimljiva događanja, među kojima su proslava Dana Europe, Festival ulične umjetnosti, Festival europske kratke priče s natjecanjem za mlade, fotografsko natjecanje itd.

– Središnji državni ured za mlade i demografiju kao hrvatski nacionalni koordinator u Europskoj godini mladih kroz provedbu aktivnosti ukazuje na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Europska godina mladih pruža mladima brojne prilike za učenje, susrete i sudjelovanje u aktivnostima, kako u Hrvatskoj tako i u cijeloj Europskoj uniji, stoga ih najglasnije pozivam da se uključe u inicijative i aktivnosti koje pokrećemo. Ovdje smo zbog vas, ovo je vaša godina i prilika da se vaš glas čuje. – istaknula je Marina Smernić.

Iako je platforma Izrazi svoju viziju pokrenuta u okviru Europske godine mladih 2022, njezine ambicije protežu se i nakon 2022. godine, vjerujući da su mladi građani Europe najmoćniji katalizatori promjena i sukreatori budućih politika.

Kako u odnosu na naše EURO protivnike stojimo u „utakmici” ulaganja u obrazovanje i (ne)zaposlenost mladih?


Spomenimo i da se ove godine održava 9. ciklus konzultacija s mladima pod nazivom Zajedno za održivu i inkluzivnu Europu, koji je u Hrvatskoj započeo Nacionalnom konferencijom Dijaloga EU-a s mladima u organizaciji Mreže mladih Hrvatske. Na konferenciji su predstavljene mogućnosti za mlade u okviru Europske godine mladih, naglasivši pritom važnost njihova uključivanja u donošenje odluka.

Europska godina mladih u Hrvatskoj je otvorena konferencijom SDUDM-a u Novskoj pod nazivom Mladi pokretači suvremenih industrija na kojoj su sudjelovali mladi hrvatski inovatori i predstavnici industrije videoigara, kao i mladi predstavnici industrija uključenih u suvremene globalne trendove.

 

O Europskoj godini mladih 2022.


Europsku godinu mladih 2022. pokrenula je Europska komisija kao godinu posvećenu osnaživanju onih koji su se toliko posvetili drugima, kako je najavila predsjednica Von der Leyen u govoru o stanju Unije 2021. Stoga je to godina koja je u potpunosti posvećena mladima s ciljem osnaživanja, poticanja i obogaćivanja mladih novim prilikama i novim načinima sudjelovanja i preuzimanja aktivne građanske uloge u društvu.

Kao opći cilj Europska godina mladih nastoji potaknuti sve mlade da dignu svoj glas i da sudjeluju dijeleći svoju viziju ključnih tema Godine mladih, kao i nade za budućnost Europe. Također, Godina mladih ima za cilj promovirati europske vrijednosti uz širenje poruka solidarnosti među mladima te pružiti potporu Ukrajini kroz sve vrste aktivnosti.

Ilegalni pristupi sportu: mladi u Hrvatskoj i EU preferiraju ilegalne izvore za streaming i kupovinu sportske opreme


Istodobno, Europsku godinu mladih predstavlja duh sustvaranja i višestrukog sudjelovanja, čemu aktivno doprinose stotine organizacija mladih i dionika. Njihov se angažman ogleda u brojnim nacionalnim i lokalnim aktivacijama – više od 1650 aktivnosti diljem Europe već je dodano na web-stranicu Europske godine mladih s ciljem okupljanja mladih i uključivanja u Godinu mladih na pozitivan i relevantan način.

FOTO: UNSPLASH