LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanost

Dronovi kao koristan instrument u novom istraživanju

Dronovi su najnoviji ključ u istraživanju podataka o ženkama dupina i njihovom statusu trudnoće, najnovije studije pokazuju.

Dronovi su najnoviji ključ u istraživanju podataka o ženkama dupina i njihovom statusu trudnoće, najnovije studije pokazuju.

Dronovi se mogu uspješno koristiti da se vidi jesu li dupini trudni, rekli su istraživači. Tim sa Sveučilišta u Aberdeenu otkrio je da mjerenjem širine tijela snimljenih na snimkama iz zraka može ustanoviti koje ženke očekuju mladunče.

Znanstvenici sa Sveučilišta proveli su više od 30 godina prateći populaciju dobrih dupina koja koristi posebno područje zaštite Moray Firth.

Istraživanje je provedeno u suradnji sa Sveučilištem Duke u Americi i njegovim Laboratorijom za pomorsku robotiku i daljinsko ispitivanje (MaRRS) i opisano je kao prvo istraživanje koje je neinvazivno utvrdilo jesu li zaštićene ženke dobrih dupina trudne.

Za ovu studiju, snimke iz zraka uspoređene su s informacijama iz dugoročnih prikupljenih informacija, uključujući jesu li ženke imale mladunče te njihovu dob.
– Glavni cilj studije bio je istražiti možemo li daljinski odrediti status trudnoće iz zračnih fotografija snimljenih nenaseljenim zračnim sustavom ili dronom. – poručila je doktorica Barbara Cheney sa Sveučilišta u Aberdeenu. 
Istraživači se nadaju kako će moći prikupiti podatke o neuspjelim trudnoćama koji bi mogli pružiti informacije o zdravlju dupina i pomoći u identificiranju uzroka promjena u populaciji, kao što je nedostatak hrane.
– Podaci o neuspjelim trudnoćama mogli bi pružiti informacije o tome koliko je pojedini dupin zdrav, kao i pomoći u prepoznavanju uzroka promjena u populaciji. – rekla je doktorica Cheney.
Istraživanje je objavljeno u akademskom časopisu Remote Sensing in Ecology and Conservation.
FOTO: UNSPLASH