LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
MAGIJA KOJA TRAJE

Danas se širom planete slavi Dan Harryja Pottera

Danas slavimo Dan Harryja Pottera, priliku za sjećanje na hrabrost mladog čarobnjaka i trijumf nad zlom. Ovaj datum nije samo podsjetnik na bitku za Hogwarts, već i simbol zajedništva i inspiracije diljem svijeta.

Danas slavimo Dan Harryja Pottera, priliku za sjećanje na hrabrost mladog čarobnjaka i trijumf nad zlom. Ovaj datum nije samo podsjetnik na bitku za Hogwarts, već i simbol zajedništva i inspiracije diljem svijeta.

Danas, 2. svibnja, čarobni svijet i ljubitelji književnosti obilježavaju jedan od najznačajnijih datuma u kalendaru – Dan Harryja Pottera, odnosno dan kada se prisjećamo hrabrosti i otpornosti mladog čarobnjaka, Harry Pottera.

 

Ova posebna proslava također ima svoje korijene u povijesti magičnog svijeta Harryja Pottera. Iako je često pogrešno shvaćeno da se datum poklapa s rođendanom samog Harryja, pravi obožavatelji znaju točan razlog – 2. svibnja je dan kada se vodila velika Bitka za Hogwarts i kada je Lord Voldemort, Harryjev neprijatelj, poražen.

 

Svijet Harryja Pottera nije samo priča o čarobnjaku koji se bori protiv zla, već je postao simbol zajedništva, hrabrosti i prijateljstva diljem svijeta. Milijuni čitatelja su odrasli uz ove knjige, a mnogi su ih prenijeli i na sljedeće generacije, čineći ih dijelom obiteljske baštine. I dok se Harry Potter slavi na različite načine diljem svijeta, od organiziranih događanja u knjižarama i knjižnicama, do posebnih projekcija filmova i tematskih zabava, prava čarolija leži u tome što je ova priča nadahnula ljude na mnogo razina. Od hrabrosti koju je pokazao Harry, preko odlučnosti Hermione, do odanosti Rona, likovi iz ove sage postali su uzori i mentori za mnoge.

 

No, Harry Potter nije samo književna i filmska franšiza, već je to pokret koji je potaknuo obožavatelje da se okupe, pronađu svoju kuću u Hogwartsu i zajedno istraže magiju svijeta koji je J.K.Rowling stvorila. Kroz fan klubove, internetske forume, cosplay događaje i čak tematske svadbe, ljubitelji su pronašli svoje mjesto unutar ovog čarobnog univerzuma.

 

Dok se prisjećamo svega što je Harry Potter donio u naše živote, 2. svibnja predstavlja priliku za odraz, slavlje i ponovno spajanje s ovom izuzetnom pričom. Možda je to dan kada ponovno otvorimo knjigu, pogledamo film ili jednostavno razgovaramo s prijateljima o našim omiljenim trenucima iz Hogwartsa. Bez obzira na to kako slavite, jedno je sigurno – magija Harryja Pottera traje i nastavit će oblikovati živote generacija koje dolaze.

FOTO: PIXABAY