LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Krađa podataka

Brojne aplikacije na Androidu potencijalno opasne za korištenje, među njima i Viber

Sigurnost korisnika Android uređaja mogla bi biti narušena zbog nepravilnosti u nekim aplikacijama. Hakeri mogu ukrasti podatke o prijavi, lozinke i financijske podatke korisnika te im čitati poštu. 

Sigurnost korisnika Android uređaja mogla bi biti narušena zbog nepravilnosti u nekim aplikacijama. Hakeri mogu ukrasti podatke o prijavi, lozinke i financijske podatke korisnika te im čitati poštu. 

Dio Android aplikacija nije ažurirao nove verzije zbog čega su opasne za podatke korisnika, upozoravaju stručnjaci u sigurnosnom izvješću Check Pointa, prenosi Večernji list.

Problematična je softverska biblioteka, tj. dio softvera za podršku nekim funkcionalnostima aplikacija, koju je razvio Google kao prečac za povezivanje aplikacija s trgovinom Play. Hakeri mogu ukrasti podatke o prijavi, lozinke i financijske podatke korisnika te im čitati poštu. 

Hakeri podatke kradu postavljanjem jednostavnog zlonamjernog softvera na mobitel, poput neispravnih privitaka e-pošte, tekstualnih veza ili virusnih slika. On zatim napada aplikaciju koja sadrži propust, povlačeći dozvole dane aplikaciji za pristup podacima na telefonu. Usto, novi zlonamjerni softver ne mora tražiti nova dopuštenja čime bi riskirao otkrivanje, piše Večernji.

Prema istraživanju iz rujna, od 13% aplikacija u Google Playu koje je tvrtka Check Point analizirala, čak 8% njih nije imalo ažuriranu verziju. Aplikacije su nedavno popravili Booking.com, Cisco WebEx Teams, Grindr, OkCupid, a ranjivi su bili i Viber te čak i Microsoft Edge i druge aplikacije.

Problematična je činjenica da su brojne druge aplikacije koje tvrka nije testirala jednako tako ranjive te da se korisnicima ne može dati neki poseban savjet jer oni ne mogu vidjeti koje su aplikacije zakrpane. No, generalna je preporuka da izbjegavaju aplikacije treće strane, paze na što klikaju u e-pošti, da ne spremaju slike s interneta od nepouzdanih pošiljatelja i slično. 
FOTO: PIXABAY