LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski dugovi

Britanci kreću u stroži nadzor neplatiša studentskih kredita

Nakon što je britanski Nacionalni revizorski ured naglasio važnost problema neotplaćivanja studentskih dugova, vlada je odlučila postrožiti nadzor nad neplatišama koji žive u inozemstvu.

Nakon što je britanski Nacionalni revizorski ured naglasio važnost problema neotplaćivanja studentskih dugova, vlada je odlučila postrožiti nadzor nad neplatišama koji žive u inozemstvu.

Prije nekoliko dana pisali smo o bivšim američkim studentima koji su uhićeni zbog kašnjenja s otplatom studentskih kredita. Čini se da bi se slična situacija mogla dogoditi i u Velikoj Britaniji. Naime, britanski ministar obrazovanja, Jo Johnson, najavio je da će postrožiti nadzor nad studentima koji ne otplaćuju studentski kredit. Ministar Johnson naglasio je da će poduzeti strože mjere protiv neplatiša, kako u Ujedinjenom Kraljevstvu, tako i na neplatiše koji žive u inozemstvu.  

Godine 2013. i 2014. britanski Nacionalni revizorski ured naglasio je važnost problema neotplaćivanja studentskih dugova te je savjetovao britanskoj vladi da se s time uhvati u koštac. Većina nositelja studentskih kredita u UK otplaćuje kredit kroz porezni sustav, dok se studentski kredit od britanskih državljana koji žive u inozemstvu naplaćuje izravno iz njihove plaće. Ipak, problem je u tome što nositelji studentskih kredita često ne dostavljaju SLC-u (Student Loans Company) novu adresu stanovanja i kontakt. Iako SLC ne objavljuje informacije vezane uz kreditore, potvrđeno je kako se najveći broj dužnika koji žive u inozemstvu nalazi u Australiji. Zbog toga je je ova kompanija provela pilot projekt, kojem je cilj bilo dijeljenje informacija o kreditnim dužnicima, a u projektu su sudjelovale Nizozemska i Švedska.

Procjenjuje se da od 5,5 milijuna nositelja studentskih kredita njih 123 000 živi u inozemstvu te britanskoj vladi duguje 1,5 milijardi funti. Od tog iznosa 368 milijuna funti duguju nositelji studentskih kredita čiji se trag zagubio. Nešto više od 72% dužnika koji žive u inozemstvu održavaju redoviti kontakt sa SLC-om te im dostavljaju sve potrebne informacije za otplatu studentskog kredita.

Valja naglasiti da u UK-u troškovi školarine mogu iznositi i do 9000 funti godišnje, a većina studenata diže kredite u SLC-u. SLC je neprofitna državna organizacija koja je u najvećem vlasništvu britanskog Ministarstva gospodarstva, inovacija i vještina (85%), škotske vlade (5%), velške vlade (5%) i izvršne vlasti Sjeverne Irske (5%). Studenti koji su studentske kredite digli nakon 2012. godine kreću s otplatom kredita nakon što zarade 21 000 funti.  

FOTO: FLICKR