Cijena školovanja

VIDEO: Policija privodi sve koji nisu otplatili studentski kredit

Uhićenje, lisice

U SAD-u danas 71% prvostupnika završava studij s dugovanjem za školovanje od prosječnih 35 tisuća dolara. Iznosi dugovanja samo rastu te je generacija diplomanata iz 2015. godine najzaduženija do sada.

U Houstonu, gradu u američkoj saveznoj državi Teksas, počela su uhićenja osoba koje kasne s otplatama svojih studentskih kredita, prenosi Global CIR.

Pravosudna policija naoružana je došla pred vrata Paula Akera i u lisicama ga odvela pred sud, gdje je saznao da je riječ o dugovanju od 15 tisuća dolara na ime studentskog zajma iz 1987. godine Nisu mu bila objašnjena njegova prava niti mu je dodijeljen pravni zastupnik. Aker je na sudu potpisao sporazum o obročnoj otplati duga.

Jedan od kongresnika, Gene Green, izjavio je kako mu se čini da je američko pravosuđe iskorišteno od strane privatnog sektora, kojemu je Kongres prije nekoliko godina dao ovlaštenje za prikupljanje dugovanog novca od studentskih kredita. Dodao je kako je utjerivanju konkretnog duga od Paula Akera prisustvovao privatni a ne državni tužitelj, kao predstavnik kompanije koja se bavi naplatom potraživanja.

U 2016. godini pravosudna policija u SAD-u namjerava privesti između 1200 i 1500 korisnika studentskih kredita, čije su posebnosti, među ostalima, to da se ne brišu bankrotom, imaju najviše kamate jer nisu osigurani hipotekom, a Vlada i agencije za naplatu dugovanja mogu korisnicima ovršiti i prihode kao što su invalidnina ili povrat poreza – i sve to bez sudskog naloga.

U SAD-u danas 71% prvostupnika završava studij s dugovanjem za školovanje od prosječnih 35 tisuća dolara. Iznosi dugovanja samo rastu te je generacija diplomanata iz 2015. godine najzaduženija do sada.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Ivan Slamnig

Na današnji dan

15. godišnjica smrti poete ludensa hrvatske književnosti

Na današnji je dan, 2001. godine, preminuo poeta ludens hrvatske književnosti, Ivan Slamnig. Svojom je inovativnošću ostavio veliki trag u hrvatskoj književnoj povijesti.

Future Sound of Zagreb, vizual 1

The Ultimate Electronic Clubbing Festival

Future Sound of Zagreb Festival dolazi pokoriti zagrebačku klupsku scenu

Ljubitelji elektronske glazbe, pripremite udobnu obuću! Ovog je vikenda Zagreb domaćin najvećeg domaćeg klupskog festivala. Donosimo vam sve detalje, uključujući i raspored subotnjih nastupa.

Route 66

„Route 66 Festival“

U Zagrebu se održava festival posvećen kultnoj američkoj prometnici

Kultura i znamenitosti Ceste 66 na festivalu u Zagrebu bit će predstavljeni fotografijama, filmovima, hranom i glazbom.

Iris Ivaniš

Odlične partije protiv Kansas Cityja i Chicaga

Požežanka Iris Ivaniš sportašica tjedna na sveučilištu u Seattleu

Iris je jedna od predstavnica odbojkaškog kluba u sveučilišnom vijeću SAAC (Student-Athlete Advisory Council) te je i dvaput nagrađivana od strane sveučilišno-sportske organizacije WAC.

Barack Obama

U iščekivanju kompromisa

Još nema dogovora u SAD-u

Senat planira predložiti da se državno posuđivanje produži do 7. veljače, a financiranje vlade do sredine siječnja