Cijena školovanja

VIDEO: Policija privodi sve koji nisu otplatili studentski kredit

Uhićenje, lisice

U SAD-u danas 71% prvostupnika završava studij s dugovanjem za školovanje od prosječnih 35 tisuća dolara. Iznosi dugovanja samo rastu te je generacija diplomanata iz 2015. godine najzaduženija do sada.

U Houstonu, gradu u američkoj saveznoj državi Teksas, počela su uhićenja osoba koje kasne s otplatama svojih studentskih kredita, prenosi Global CIR.

Pravosudna policija naoružana je došla pred vrata Paula Akera i u lisicama ga odvela pred sud, gdje je saznao da je riječ o dugovanju od 15 tisuća dolara na ime studentskog zajma iz 1987. godine. Nisu mu bila objašnjena njegova prava niti mu je dodijeljen pravni zastupnik. Aker je na sudu potpisao sporazum o obročnoj otplati duga.

Jedan od kongresnika, Gene Green, izjavio je kako mu se čini da je američko pravosuđe iskorišteno od strane privatnog sektora, kojemu je Kongres prije nekoliko godina dao ovlaštenje za prikupljanje dugovanog novca od studentskih kredita. Dodao je kako je utjerivanju konkretnog duga od Paula Akera prisustvovao privatni a ne državni tužitelj, kao predstavnik kompanije koja se bavi naplatom potraživanja.

U 2016. godini pravosudna policija u SAD-u namjerava privesti između 1200 i 1500 korisnika studentskih kredita, čije su posebnosti, među ostalima, to da se ne brišu bankrotom, imaju najviše kamate jer nisu osigurani hipotekom, a Vlada i agencije za naplatu dugovanja mogu korisnicima ovršiti i prihode kao što su invalidnina ili povrat poreza – i sve to bez sudskog naloga.

U SAD-u danas 71% prvostupnika završava studij s dugovanjem za školovanje od prosječnih 35 tisuća dolara. Iznosi dugovanja samo rastu te je generacija diplomanata iz 2015. godine najzaduženija do sada.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Knjiga, učenje

Informativno predavanje

5 koraka do studija u SAD-u

SAD je i dalje svjetski vođa u međunarodnom obrazovanju, stoga će obrazovna savjetnica EducationUSA mreže iz Instituta za razvoj obrazovanja održati predavanje pod naslovom „Vodič za upis na američka sveučilišta: 5 koraka do studija u SAD-u“.

50 destinacija koje morate posjetiti u SAD-u

Za putoholičare

50 destinacija koje morate posjetiti u SAD-u

Donosimo vam galeriju slika s top destinacijama u SAD-u prema savjetu TripAdvisora.

Škola vještičarenja i čarobnjaštva

The Lockhart

FOTO: Pogledajte kako izgleda Harry Potter bar u Torontu!

Kada pomislite kako se sve što se moglo stvoriti iz serijala o Harryju Potteru već stvorilo, novo iznenađenje! Pogledajte kako izgleda kafić u kojemu vlada magija, a možete i "popiti" pokojeg čarobnjaka.

FOTO

Natječaj za stipendiju

Stipendija za studente medicine i medicinskih znanosti

Stipendija iznosi 1000 dolara i dodjeljuje se samo jednoj osobi, rok je 4. ožujka 2017., a prijave se vrše na engleskom jeziku.

Coca Cola - naslovna

Na današnji dan

Prodana prva boca najpopularnijeg pića na svijetu

Teško je zamisliti današnjicu bez ovoga popularnog pića koje je obilježilo posljednje stoljeće u čitavom svijetu.