Cijena školovanja

VIDEO: Policija privodi sve koji nisu otplatili studentski kredit

Uhićenje, lisice

U SAD-u danas 71% prvostupnika završava studij s dugovanjem za školovanje od prosječnih 35 tisuća dolara. Iznosi dugovanja samo rastu te je generacija diplomanata iz 2015. godine najzaduženija do sada.

U Houstonu, gradu u američkoj saveznoj državi Teksas, počela su uhićenja osoba koje kasne s otplatama svojih studentskih kredita, prenosi Global CIR.

Pravosudna policija naoružana je došla pred vrata Paula Akera i u lisicama ga odvela pred sud, gdje je saznao da je riječ o dugovanju od 15 tisuća dolara na ime studentskog zajma iz 1987. godine Nisu mu bila objašnjena njegova prava niti mu je dodijeljen pravni zastupnik. Aker je na sudu potpisao sporazum o obročnoj otplati duga.

Jedan od kongresnika, Gene Green, izjavio je kako mu se čini da je američko pravosuđe iskorišteno od strane privatnog sektora, kojemu je Kongres prije nekoliko godina dao ovlaštenje za prikupljanje dugovanog novca od studentskih kredita. Dodao je kako je utjerivanju konkretnog duga od Paula Akera prisustvovao privatni a ne državni tužitelj, kao predstavnik kompanije koja se bavi naplatom potraživanja.

U 2016. godini pravosudna policija u SAD-u namjerava privesti između 1200 i 1500 korisnika studentskih kredita, čije su posebnosti, među ostalima, to da se ne brišu bankrotom, imaju najviše kamate jer nisu osigurani hipotekom, a Vlada i agencije za naplatu dugovanja mogu korisnicima ovršiti i prihode kao što su invalidnina ili povrat poreza – i sve to bez sudskog naloga.

U SAD-u danas 71% prvostupnika završava studij s dugovanjem za školovanje od prosječnih 35 tisuća dolara. Iznosi dugovanja samo rastu te je generacija diplomanata iz 2015. godine najzaduženija do sada.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Krafne

Na današnji dan

Uhićen kradljivac koji je za sobom ostavio trag od krafni

Na današnji je dan 2002. ulovljen kradljivac kamiona krafni koji je američke policajce doslovno stavio na slatke muke.

Obračun kod O. K. Corrala

Na današnji dan

Krvavi obračun kod O. K. Corrala

Jedan od najslavnijih događaja u povijesti američkog Divljeg zapada dogodio se 1881. godine u Arizoni.

Naslovna

Na današnji dan

Stric boemske kraljice umjetnosti otvorio muzej koji i danas izaziva divljenje milijuna posjetitelja

Solomon R. Guggenheim, stric najpoznatije zaštitnice umjetnosti i ljubavnice brojnih umjetnika, na današnji je dan otvorio zgradu muzeja Guggenheim u New Yorku, „hram duha“ i životno djelo Franka Lloyda Wrighta.

SAD

Fondacija John S. Knight

Traju prijave za novinarske stipendije na Sveučilištu Stanford u SAD-u

Fondacija JSK omogućuje studentima novinarstva da provedu devet mjeseci na Sveučilištu Stanford u SAD-u. Prijave traju do 1. prosinca.

obama

"Žurke bez harmonike"

Glazba kao oružje političara

Što se tiče hrvatskih simbioza politike i glazbe, naši se političari mogu barem pohvaliti da nisu toliko krali tuđe pjesme. Međutim, ne mogu se pohvaliti da su koristili upečatljivu i kvalitetnu glazbu u reklamnim spotovima.