Cijena školovanja

VIDEO: Policija privodi sve koji nisu otplatili studentski kredit

Uhićenje, lisice

U SAD-u danas 71% prvostupnika završava studij s dugovanjem za školovanje od prosječnih 35 tisuća dolara. Iznosi dugovanja samo rastu te je generacija diplomanata iz 2015. godine najzaduženija do sada.

U Houstonu, gradu u američkoj saveznoj državi Teksas, počela su uhićenja osoba koje kasne s otplatama svojih studentskih kredita, prenosi Global CIR.

Pravosudna policija naoružana je došla pred vrata Paula Akera i u lisicama ga odvela pred sud, gdje je saznao da je riječ o dugovanju od 15 tisuća dolara na ime studentskog zajma iz 1987. godine. Nisu mu bila objašnjena njegova prava niti mu je dodijeljen pravni zastupnik. Aker je na sudu potpisao sporazum o obročnoj otplati duga.

Jedan od kongresnika, Gene Green, izjavio je kako mu se čini da je američko pravosuđe iskorišteno od strane privatnog sektora, kojemu je Kongres prije nekoliko godina dao ovlaštenje za prikupljanje dugovanog novca od studentskih kredita. Dodao je kako je utjerivanju konkretnog duga od Paula Akera prisustvovao privatni a ne državni tužitelj, kao predstavnik kompanije koja se bavi naplatom potraživanja.

U 2016. godini pravosudna policija u SAD-u namjerava privesti između 1200 i 1500 korisnika studentskih kredita, čije su posebnosti, među ostalima, to da se ne brišu bankrotom, imaju najviše kamate jer nisu osigurani hipotekom, a Vlada i agencije za naplatu dugovanja mogu korisnicima ovršiti i prihode kao što su invalidnina ili povrat poreza – i sve to bez sudskog naloga.

U SAD-u danas 71% prvostupnika završava studij s dugovanjem za školovanje od prosječnih 35 tisuća dolara. Iznosi dugovanja samo rastu te je generacija diplomanata iz 2015. godine najzaduženija do sada.

 

Komentari na članak

Vezani članci

New York City

Program kulturne razmjene studenata

Provedi ljeto u Americi uz program Work and Travel USA

Program Work and Travel USA predstavljen je od strane američke vlade kao program koji ima cilj studente iz drugih zemalja upoznati s kulturom, načinom života i rada u Americi, te im omogućiti susrete i druženja s američkim studentima kao i sa studentima iz cijelog svijeta.

Božićni susret mladih grada Splita – „Poklon: kupiti ili biti?!“

Hrvatsko Nadzemlje Split

FOTO i VIDEO: Održan božićni susret mladih grada Splita – „Poklon: kupiti ili biti?!“

Više od 600 mladih uživalo je u kvalitetnim predavanjima, duhovitim skečevima i filmovima, dok je glazbeni sastav mladih „Gospa od Zdravlja“ svojom pjesmom pratio susret.

Sestre Dionne

Na današnji dan

Rođene djevojčice Dionne, prve petorke koje su preživjele djetinjstvo

Sestre Dionne jedan su od najpoznatijih primjera iskorištavanja djece u turističke svrhe.

Festivali

Upravljanje financijama

Štednja novca na glazbenim festivalima

Ne morate potrošiti gomilu novca za glazbene festivale. Postoje brojni načini za štednju.

Facebook logo

Istraživanje Pew Research Center-a

6 novih činjenica o Facebook-u

Najveća društvena mreža koju koristi više od 57% odraslih Amerikanaca te čak 73% onih u dobi od 12 do 17 godina, prije nekoliko dana proslavila je svoj deseti rođendan.