LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
POVIJESNI TRENUTAK

Barbados raskida s kraljicom Elizabetom, bira prvu predsjednicu u povijesti te postaje republika

Nekadašnja britanska kolonija Barbados postaje republika, a za svoju prvu predsjednicu je odabrao Dame Sandra Mason.

Nekadašnja britanska kolonija Barbados postaje republika, a za svoju prvu predsjednicu je odabrao Dame Sandra Mason.

Nekadašnja britanska kolonija Barbados sada postaje republika te u tom kontekstu izabire svoju prvu predsjednicu u povijesti, uklanjajući kraljicu Elizabetu kao državnog poglavara, prenosi BBC.

Dame Sandra Mason trebala bi položiti prisegu 30. studenog, kada će se obilježiti 55. godišnjica neovisnosti ove zemlje od Britanije. Riječ je o prvoj ženi koja je služila na Prizivnom sudu Barbadosa, a bila je i guvernerka general od 2018. godine.

Promjena je već bila preporučena ocjenom ustavnosti iz 1998. godine, a vlada je konačno prošle godine objavila plan prelaska na status republike. U njemu je navedeno kako je došlo vrijeme da Barbados u potpunosti ostavi svoju kolonijalnu prošlost iza sebe. Povijesni izbori po ovom pitanju uslijedili su nakon zajedničke sjednice Doma skupštine i Senata koja se održala ove srijede.

Barbados broji oko 285 000 stanovnika te je u tom smislu i jedan od najnaseljenijih, kao i prosperitetnijih karipskih otoka. Ova je zemlja nekada uvelike ovisila o izvozu šećera, no njegovo se gospodarstvo proširilo na turizam i financije.

Barbados neće biti prva bivša britanska kolonija na Karibima koja je postala republika. Gvajana je taj korak poduzela 1970. godine, manje od četiri godine nakon stjecanja neovisnosti od Britanije. Trinidad i Tobago slijedili su ga 1976, a Dominikanska republika 1978. godine. Jamajka je u prošlosti sugerirala da bi također mogla razmotriti promjenu.
FOTO: PIXABAY