LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Smrt Georgea VI. i početak vladavine najdugovječnije kraljice

Kraljica Elizabeta najdugovječniji je vođa u britanskoj povijesti. Nakon očeve smrti, koje se prisjećamo na današnji dan, naslijedila je oca i postala kraljicom.

Kraljica Elizabeta najdugovječniji je vođa u britanskoj povijesti. Nakon očeve smrti, koje se prisjećamo na današnji dan, naslijedila je oca i postala kraljicom.

Britanski kralj George VI. umro je nakon duge bolesti u snu na kraljevskom imanju u Sandrighamu 6. veljače 1952. Najstarija kći, Princeza Elizabeta zatekla se u Keniji na dan njegove smrti, kada ga je trebala naslijediti. No, ipak je okrunjena 2. lipnja 1953. u dobi od 27 godina i sve do danas ljudi je jednostavno obožavaju. 

Skoro ostala bez trona

Kao stariji brat Georgea VI, Edward VIII. postao je kraljem, ali se ubrzo predomislio. Dobrovoljno se odrekao trona kako bi se mogao oženiti rastavljenom Amerikankom Wallis Simpson. Kao drugo dijete kralja Georgea V, mlađi sin George VI. dolazi na tron davne 1936. godine te na njemu ostaje sve do smrti 1952.

Lilibet

Kraljica Elizabeta, u krugu uže obitelji poznatija pod imenom Lilibet, od rođenja je odgajana kako bi naslijedila oca. Udala se za daljnjeg rođaka Philipa Mounbattena u studenom 1947. Prvi sin, Princ Charles rođen je godinu dana poslije, a kasnije su na svijet došle još tri nove prinove. 

Od početka vladavine, znala je važnost i utisak odnosa s javnošću te je dopustila da se njezina krunidba prenosi uživo 1953. godine Tome se usprotivio premijer Winston Chruchill smatrajući da će takav čin smanjiti važnost kraljičine osobnosti. Nije ih poslušala te je BBC prenosio uživo njezinu krunidbu, što je rezultiralo činjenicom da je ovo jedan od najgledanijih i prvih live prijenosa u povijesti europske televizije. 

Godina užasa

Godina 1992. bila je kobna i obilježena brojnim tragedijama. Požar u dvorcu Windsor i propast triju brakova njezine djece – Princa Charlesa, Andrewa i Anne.

Kraljica Elizabeta jedna je od miljenica i nema onoga tko ju ne voli. U posljednje vrijeme stanovnici su znali negodovati jer moraju plaćati visoke poreze kako bi financirali sva njihova putovanja. Ali još uvijek su jedna od većih turističkih atrakcija i veliki pridonositelji turizmu. 

FOTO: PIXABAY