LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zabrana mobitela

Australija predlaže ograničenje starosti za društvene mreže: mladi zabrinuti

Australija planira uvesti dobno ograničenje za pristup društvenim mrežama između 14 i 16 godina, dok se suočava s kritikama stručnjaka koji upozoravaju na moguće isključenje djece iz korisnih online resursa.

Australija planira uvesti dobno ograničenje za pristup društvenim mrežama između 14 i 16 godina, dok se suočava s kritikama stručnjaka koji upozoravaju na moguće isključenje djece iz korisnih online resursa.

Australija planira uvesti minimalnu starost za djecu kako bi pristupila društvenim mrežama kasnije ove godine. Vlada, predvođena premijerom Anthonyjem Albaneseom, nastoji odgovoriti na zabrinutosti oko online nasilja i socijalne štete. Albanese je najavio da će uskoro započeti ispitivanje tehnologije za verifikaciju starosti, pri čemu se predviđa dobni limit između 14 i 16 godina. Točan način verifikacije starosti još uvijek nije detaljno objašnjen.
 

Vladine namjere i zakonski planovi


Premijer Albanese istaknuo je potrebu za ograničenjima starosti kako bi se zaštitila mladež od negativnih učinaka društvenih mreža. U izjavi za Australian Broadcasting Corp, Albanese je naglasio rastuće brige među roditeljima u vezi s online nasiljem i izloženošću štetnom sadržaju. Plan vlade da uvede zakon do kraja godine ima za cilj očuvanje mentalnog zdravlja djece i osiguranje njihove online sigurnosti.

Sve više zemalja Europske unije zabranjuje mobitele u školama, a ovo ministar Fuchs planira u Hrvatskoj


 

Međunarodni kontekst i usporedbe


Inicijativa Australije slijedi slične napore drugih zemalja i američkih država da reguliraju korištenje društvenih mreža kod djece. U Europi, trenutni propisi o podacima zahtijevaju da tinejdžeri imaju najmanje 16 godina za obradu njihovih osobnih podataka, iako EU države mogu tu dob smanjiti na 13, uz pristanak roditelja. Ako bude usvojen, australski zakon bi mogao biti među prvima na svijetu koji uvodi takvo ograničenje starosti, što odražava globalni trend jačanja online zaštite maloljetnika.
 

Kritike stručnjaka


Novo izdanje mobitela: u ponudu uskoro stiže Barbie telefon!


Unatoč namjerama vlade, plan je naišao na kritike stručnjaka. Lisa Given, stručnjakinja za IT s Royal Melbourne Institute of Technology, izjavila je da bi plan mogao isključiti djecu iz korisnog sadržaja na društvenim mrežama.
 

„Ovo je zapravo vrlo problematičan potez.” – rekla je Given. – „Ovo je vrlo gruba mjera koja bi mogla potencijalno isključiti djecu iz nekih vrlo korisnih podrška na društvenim mrežama.”

 

Prijedlozi i daljnji razvoj


Festival Elvisa Presleyja u Australiji


Nedavno je savezna država Južna Australija predložila zakon koji bi kaznio društvene mreže koje ne isključe djecu mlađu od 14 godina s njihovih platformi. Dok se prijedlozi razmatraju, javnost i stručnjaci nastavljaju raspravljati o najboljim načinima zaštite djece na internetu.
IZVOR: EURONEWS
FOTO: PEXELS