LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Litij-ionska baterija mogla bi postati prošlost

Američki institut osmislio novi koncept baterija i skladištenja energije

Znanstvenici iz SAD-a razvijaju baterijske spremnike čija bi proizvodnja bila znatno jeftinija u odnosu na klasične baterije.

Znanstvenici iz SAD-a razvijaju baterijske spremnike čija bi proizvodnja bila znatno jeftinija u odnosu na klasične baterije.

Znanstveni centar Massachusetts Institute of Technology iz SAD-a, razvija revolucionaran način skladištenja energije. Do sada su u praksi za spremanja energije u najvećoj mjeri korištene klasične litij-ionske baterije, no veliki problem stvara isplativost takve vrste baterija. 

S druge strane, znanstvenici sa MIT-a u procesu proizvodnje koriste jednostavne i lako dostupne materijale. Kako navode sa instituta, za izradu jeftinih baterija potrebni su aluminij, sumpor i kristalna sol. Priroda i rudnici obiluju ovom vrstom materijala te bi cijena proizvodnje automatski bila znatno manja u odnosu na litij.ionske baterije.

Osim isplativosti, nova vrsta baterije bi svoj puni kapacitet mogla dosegnuti u kratkom vremenu punjena.

"Proveli smo eksperimente, a rezultat je izrazito brz proces punjena. Baterije smo napunili za manje od minute, a pri tome niti u jednom trenutku nije došlo do kratkog spoja ili oštećenja ćelije." - rekao je Donald Sadoway, profesor na institutu tehnologije u Massachusettsu.


 
FOTO: PIXABAY.COM