Omega-3 masne kiseline
Ako želite da vaš mozak radi kao „švicarski sat”, ovo je namirnica koju trebate uvrstiti u svoju prehranu
Masna riba ima tendenciju spriječiti gubitak pamćenja, a omega-3 masne kiseline dobre su i u prevenciji rizika od srčanih bolesti i masnoće krvi, no osim toga, masna riba može i ublažiti simptome artritisa.
Masna riba ima tendenciju spriječiti gubitak pamćenja, a omega-3 masne kiseline dobre su i u prevenciji rizika od srčanih bolesti i masnoće krvi, no osim toga, masna riba može i ublažiti simptome artritisa.
Baš poput kože ili bilo kojih drugih organa, naš mozak također stari. Upravo iz tog razloga ne čudi što ljudi s godinama doživljavaju blagi gubitak pamćenja pa se u nekom trenutku više ne mogu sjetiti baš svih detalja koje su proživjeli u prošlosti ili prije par dana. Pamćenje nas najbolje služi u dvadesetima, a ono što možemo napraviti za zdravlje našeg mozga je i pravilan odabir prehrane.
Našem tijelu, odnosno mozgu, trebaju omega-3 masne kiseline, a najbolji izbor za to je masna riba. Losos, skuša, tuna i haringa imaju najviše razine omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama. Baš zbog toga stručnjaci predlažu da ih uključite u svoju prehranu za bolje zdravlje mozga, piše B92.
S obzirom na to da je u Hrvatskoj sutra Badnjak i da se nerijetko jede baš riba, možda će vam ova informacija koristiti da istu spravljate malo češće od nekoliko puta godišnje.
Masna riba ima tendenciju spriječiti gubitak pamćenja, a omega-3 masne kiseline dobre su i u prevenciji rizika od srčanih bolesti i masnoće krvi, no osim toga, masna riba može i ublažiti simptome artritisa.
Mozak i inače sadrži velik broj masnih stanica, a neke od njih sačinjene su upravo od spomenutih omega-3 masnih kiselina koje možete pronaći u ribi. To ih čini bitnima u održavanju mozga izgradnjom stanica, koje su bitne za kognitivno zdravlje, pamćenje i zdravlje mozga, s koje god strane gledali.
Također, prema nekim istraživanjima masne kiseline iz masne ribe dobre su i kod prevencije demencije i Alzheimera, bolestima koje su upravo rezultat starenja mozga.
Našem tijelu, odnosno mozgu, trebaju omega-3 masne kiseline, a najbolji izbor za to je masna riba. Losos, skuša, tuna i haringa imaju najviše razine omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama. Baš zbog toga stručnjaci predlažu da ih uključite u svoju prehranu za bolje zdravlje mozga, piše B92.
S obzirom na to da je u Hrvatskoj sutra Badnjak i da se nerijetko jede baš riba, možda će vam ova informacija koristiti da istu spravljate malo češće od nekoliko puta godišnje.
Masna riba ima tendenciju spriječiti gubitak pamćenja, a omega-3 masne kiseline dobre su i u prevenciji rizika od srčanih bolesti i masnoće krvi, no osim toga, masna riba može i ublažiti simptome artritisa.
Mozak i inače sadrži velik broj masnih stanica, a neke od njih sačinjene su upravo od spomenutih omega-3 masnih kiselina koje možete pronaći u ribi. To ih čini bitnima u održavanju mozga izgradnjom stanica, koje su bitne za kognitivno zdravlje, pamćenje i zdravlje mozga, s koje god strane gledali.
Također, prema nekim istraživanjima masne kiseline iz masne ribe dobre su i kod prevencije demencije i Alzheimera, bolestima koje su upravo rezultat starenja mozga.
OZNAKE:
IZVOR:
B92
FOTO:
STUDENTSKI.HR VIA CANVA