LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Električna vozila preuzimaju glavnu riječ

2035. na snagu stupa novi zakon u automobilskoj industriji: EU zabranila proizivdnju benzinaca i dizelaša

Pojedini stručnjaci smatraju kako će nova odredba negativno utjecati na cjelokupno tržište te da će prometnice preplaviti automobili starije proizvodnje.

Pojedini stručnjaci smatraju kako će nova odredba negativno utjecati na cjelokupno tržište te da će prometnice preplaviti automobili starije proizvodnje.

Europska Unija ovog je četvrtka postigla konačan dogovor o prijedlogu zakona koji će naveliko izmijeniti automobilsku industriju. Naime, od 2035., proizvodnja benzinaca i dizela, odnosno automobila s motorima na unutarnje izgaranje, odlazi u povijest. U osnovi, ova inicijativa predstavlja borbu protiv klimatskih promjena, s ciljem da električna vozila polagano preuzmu glavnu riječ u industriji automobila.

Dakle, proizvođači automobila će do 2035. morati postići stopostotno smanjenje emisije CO2, što automatski onemogućuje prodaju vozila koja koriste fosilna goriva. Pojedini stručnjaci smatraju kako će nova odredba negativno utjecati na cjelokupno tržište te da će prometnice preplaviti stari automobili, s obzirom da su oni električni još uvijek previše skupi za prosječnog čovjeka. S druge strane, glavni pregovarač Parlamenta, Jan Huitema, demantira takvu tezu.

Ovaj dogovor je dobra vijest za vozače automobila...Novi automobili, s nultom emisijom CO2, postat će jeftiniji, što će ih učiniti pristupačnijim svima - rekao je Huitema, prenosi Reuters

Vođeni novim prijedlogom zakona, brojni proizvođači automobila najavili su potpunu elektrifikaciju. Među njima je i Thomas Schaefer, inače vlasnik Volkswagena koji je ovaj tjedan rekao kako će od 2033. spomenuta marka automobila u Europi proizvoditi isključivo električna vozila. 
FOTO: PIXABAY